Kezdőlap AKTUÁLIS RENDKÍVÜLI HÍR – Franciaországot elérte az 5. hullám

RENDKÍVÜLI HÍR – Franciaországot elérte az 5. hullám

Franciaországban egyetlen nap alatt csaknem 200 ezren vették fel a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját, s ez rekordot jelent – mondta a szerdai kormányülést követően a kormányszóvivő.

 

 

 

Jelezte azt is, hogy a napi esetszám emelkedése ellenére a kormány nem tervez újabb korlátozó intézkedéseket. – írja a Portfolio. 
Gabriel Attal szóvivő szerint a vakcina harmadik adagja iránti érdeklődés növekedése Emmanuel Macron államfő múlt heti bejelentése óta figyelhető meg. Az elnök akkor közölte, hogy a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től három védőoltáshoz kötik a 65 éven felüliek és a veszélyeztetettek számára. Az első oltásra jelentkezők aránya is 20 százalékkal megemelkedett az elnöki beszéd óta – tette hozzá Gabriel Attal.Minden kártya a kezünkben van ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni az ötödik hullámmal– hangsúlyozta a szóvivő, jelezve, hogy a hatóságok megerősítik a védettségi igazolás használatának ellenőrzését a nyilvános helyeken. A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) augusztus eleje óta kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Az emlékeztető oltást a Pfizer/BioNTech vakcinájából az idősebb korosztály szeptember óta igényelheti, az 50 és 64 év közöttiek számára pedig december elején nyílik meg a lehetőség a harmadik adag felvételére.Gabriel Attal úgy fogalmazott: “nincs ok azt gondolni, hogy az év végi ünnepeket olyan korlátozások mellett kell majd megrendezni, mint 2020-ban”, mivel Franciaország “minden egyes hullámot jobban vészel át, mint az azt megelőzőt”. Mint mondta:

megtanultuk kezelni ezt a járványt, mert minden alkalommal újabb eszközök állnak rendelkezésünkre a járvány, illetve a kórházakra gyakorolt hatás megfékezésére.

A kormányszóvivő ugyanakkor elismerte, hogy az országot már elérte a járvány ötödik hulláma, s a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma immáron meghaladja a 100-at. “Itt van az ötödik hullám, de az átoltottságnak és a védettségi igazolásnak köszönhetően nem sodor magával mindent” – fogalmazott. Jelezte, hogy egyelőre nem kell számítani újabb korlátozó intézkedésekre.“Beléptünk az ötödik hullámba, a napi esetszám és az incidencia nagyon gyorsan nő, az elmúlt két hétben hetente 40-50 százalékkal emelkedett” – hívta el a figyelmet kormányszóvivő. Az incidencia az adott időtartam alatt keletkező új esetek gyakorisága. A fertőzöttek száma elsősorban Korzika szigetén, a francia Riviérán és a Loire-menti területeken emelkedett, de kedden országosan is elérte a 20 ezret.

A KÓRHÁZBAN ÁPOLTAK SZÁMA IS NÖVEKEDETT AZ ELŐZŐ HÉTHEZ VISZONYÍTVA, 10 SZÁZALÉKKAL, A SÚLYOS BETEGEK SZÁMA PEDIG HÉTTEL.

Az intenzív osztályokon az egészségügyi minisztérium összesítése szerint kilencszer annyi oltatlant ápolnak, mint beoltottat. Október utolsó hetében egymillió be nem oltott franciából 29-en, az oltást felvett egymillió franciából pedig hárman kerültek intenzív osztályra.A kormányszóvivő elmondta, hogy amióta az oltás hozzáférhető mindenki számára, a kormány az egészségügyi ellátórendszer alapján ítéli meg a járványhelyzetet. Kórházban jelenleg 7535 fertőzöttet ápolnak az egy évvel ezelőtti 33 ezerhez képest, intenzív osztályon 1277 súlyos beteg fekszik, az ellátórendszer nincs leterhelve. A koronavírus okozta betegség szövődményeiben elhunytak száma 30 és 50 között mozog naponta.

loading...