Kezdőlap AKTUÁLIS RENDKÍVÜLI éjszakai bejelentés Gulyás Gergelytől és a Mol vezetőjétől – 23:00-tól lép...

RENDKÍVÜLI éjszakai bejelentés Gulyás Gergelytől és a Mol vezetőjétől – 23:00-tól lép életbe az új jogszabály, ami egész Magyarországot hidegzuhanyként éri!

Hirdetés

Rendkívüli sajtótájékoztatót tart ma este Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér – kövesse velünk élőben az eseményeket!

 

Hirdetés

A sajtótájékoztatót rendkívüliségét mi sem jelzi jobban, hogy ma este 22.30-ra hívták össze azt követően, hogy a Mol ma este közölte: nem szállít partnereinek üzemanyagot hétfőig, rendkívüli átmeneti intézkedéseket jelentettek be.

Azt közölték: csak akkor tudják biztosítani az benzint és gázolajat, ha a partnerek maguk oldják meg a szállítást. Mint ismert, a benzinhelyzet finoman szólva is drámai: a kutak országszerte kifogytak a naftából, óriási sorok állnak mindenhol, már ahol üzemanyaghoz lehet még jutni.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta: a hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma és a szankciók ellen ugyan hiába harcolt az ország sikeresen, bekövetkezett, amitől tarotttunk: gond van az ország üzemanyagellátásával. A 480 forintos árat már nem tudjuk biztosítani, a benzinárstopot megszünteti a kormány.
Hernádi Zsolt szerint soha nem látott krízishelyzet alakult ki, a hetvenes évek óta nem látott sorok alakultak ki a kutaknál. Nem volt elérhető benzin vagy dízel, és nem az volt a kérdés, hogy hatósági áras vagy sem – tette hozzá.A Mol történetében eddig ilyenre nem volt példa – mondta.

Az elmúlt két napban több, mint 5 millió liter üzemanyagot értékesítettek, dupláját az elmúlt évinek. 871 olyan rendelésük volt, melyet vissza kellett mondaniuk, példátlan korlátozásokat kellett bevezetniük. Beindult egyfajta pánik – a MOL eddig bírta, jeleznie kellett a kormánynak, hogy nem tudják biztosítani tovább az ellátást – közölte az elnök.

A MOL minden negyedik liter olajat Szlovákiából importált, de vissza kell hozni a teljes importot, hogy az ellátás zavartalan legyen, de ez az árstopos rendszerben nem megy.Azzal, hogy a hatósági ár még mindig itt van, hozzájárult a hazai feszültségekhez. Fel kell készülnünk az előttünk álló időkre, két hónap múlva újabb kritikus helyzet vár ránk, a brüsszeli szankciók késleltetett hatása, és a február 5-i újabb szankciós csomag miatt további 10 százalék dízel fog hiányozni a piacról – tette hozzá Hernádi. Ennek olyan helyzetben kell találnia az országot, mikorra az egyensúlyi helyzet helyreállt.A háború miatt eddig is voltak már fennakadások, vissza kell állítani az importot, és fel kell készülni arra, hogy átálljunk alternatív megoldásokra. Az import visszaállítsa azonban nem megy egyik napról a másikra, ma kell lépni ahhoz, hogy stabil, importtal megtámogatott piac legyen az országban.

Kérdésre Hernádi Zsolt elmondta: a problémamentes helyzet visszaállása viszonylag gyorsan meg fog történni, az importőrök is vissza fognak térni.

Egy- másfél-két hónapig azonban el fog tartani, amíg a normál stabilitás visszatér.

23.00-kor lép hatályba a piaci ár, a kutak most állnak át, ezt csak így ehetett meglépni, mondta Gulyás Gergely.641 forint lesz a benzin, 699 forint lesz mostantól a dízel átlagára – mondta Hernádi Zsolt.

Hernádi Zsolt kérdésre azt mondta, a szankciók az okai annak, hogy az ársapkát be kellett vezetni, és az is, hogy az ellátás fenntarthatatlan. Az egész európai piacnak sok kárt okoztak a korlátozó intézkedések.Gulyás Gergely elismerte, az ársapka levétele tovább fogja emelni az inflációt, azt azonban nem árulta el, a kabinet szerint mennyivel.

Hernádi Zsolt szerint a piac normalizálódni fog, de az elmúlt napok sokkszerű vásárlási kedve nem fog megismétlődni, kérdés, milyen állapotban várja az ország üzemanyagpiacát a februári új szankciós kör. Gulyás Gergely az ársapkás termékek további sorsáról azt mondta, azokat fenntartani addig van értelme, míg nem alakul ki tartós hiány, mert azt követően a sapkák értelmüket vesztik.

Hernádi Zsolt azt mondta, a MOL finomítója napokon belül teljes kapacitáson fog működni, heteken belül jelentős javulásnak kell jönnie az ellátásban, de teljes stabilitásról egy-másfél hónap múlva lehet majd beszélni, ez azt is jelenti majd, hogy a tartalékokat is feltöltik.

Újságírói kérdésre Hernádi Zsolt arról is beszélt, az első kritikus helyzet nyáron következett be, mikor a Schwechat-i finomító leállt, és a stratégiai készletekhez kellett nyúlni – ez politikai döntés volt – mondta. Ez jelezték a kormánynak is – mondta.

Hirdetés
loading...