Kezdőlap AKTUÁLIS Rendkívüli döntés született – augusztus 1.-től bevezeti a kormány Magyarországon

Rendkívüli döntés született – augusztus 1.-től bevezeti a kormány Magyarországon

Augusztus 1-jétől jelentős változások lesznek a boltokban. Néhány termék ára az eddiginél is alacsonyabb lesz, akár a beszerzési áron is kaphatók lesznek.

 

Emellett lehetőség lesz a SZÉP-kártyával is fizetni egyes vásárlásoknál, ami kényelmesebbé teheti az ügyfelek számára a fizetést. Azonban fontos megjegyezni, hogy az árstopok kivezetésre kerülnek, ami azt jelenti, hogy ezeknél a termékeknél a korábbi szabályozott ár már nem érvényes, és a piaci viszonyoknak megfelelően alakulhatnak az árak.Június végén a kormány több fontos döntést hozott, amelyek augusztus elsejével lépnek életbe. A családtámogatások rendszerét átalakítják, az adható cafeteria-keretet emelik, a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályokat módosítják és a boltokat érintő kötelező akciózás mértékét is emelik.

Ezek az intézkedések jelentős hatással lehetnek a lakosság és a vállalkozások mindennapi életére. Íme a részletek a változásokról!

Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, így az eddig hatósági áron kínált termékek ismét az üzletek árazhatják majd be. Ez azt jelenti, hogy a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz augusztus elsejétől.Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy drágábbak lesznek. Az olaj augusztustól érvényes ára például körülbelül 500 forint literenként, a liszt ára pedig körülbelül 190 forint/kg lesz. A sertéscomb ára körülbelül 1500 forint/kg körül alakul majd. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint viszont csökkenni fog a tojás és a tej ára az augusztus elsejei változások után.

Augusztus 1-jétől megszűnnek az élelmiszerárstopok, azonban továbbra is megemelkedik a kötelező akciózás mértéke. Az infláció letörése érdekében a kormány június elsejével vezette be a kötelező akciókat a nagy üzletláncok számára. Ezen felül, augusztus 1-jétől kiegészülnek a jelenleg még árstopos termékekkel is.A boltoknak az árstopos termékek mellett minimum egy termék árát kell hetente mérsékelniük termékkategóriánként. A leárazás mértékét a kormány határozza meg, ami jelenleg 10%, de augusztus elsejétől legalább 15% lesz. Az akciós ár meghatározásakor a bruttó beszerzési árból kell 15 százalékot engedni.

A kötelező akciók érvényesek lesznek 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között, és nem csak az üzleteket érintik, hanem néhány csomagküldő kereskedőt is, például a Foodora-t és a Wolt-ot.

A kormány új döntése szerint lehetőség lesz a SZÉP-kártyával való fizetésre a boltokban. Emellett a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget is megemelik, és augusztus elsejétől lehetőség lesz hidegélelmiszerek vásárlására is ezzel a kártyával.

A változás értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül, ami évi 450.000 Ft, egyszeri, legfeljebb 200.000 ezer forintos összeget is utalhatnak a Széchenyi Pihenő Kártyákra, amely béren kívüli juttatásként szolgál.Az 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti időszakban is lehetőség lesz a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket, ami nagyjából 120 milliárd forintot tesz ki, hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználni. Ez az intézkedés hasonló lesz az előző időszakhoz, mely 2022. február 1. és 2022. július 1. között volt érvényben.

Az elfogadóhelyek körét a gazdasági tevékenységi kör határozza meg, és az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedőktől, zöldség, gyümölcs kiskereskedőktől, hús-, húskészítmény kiskereskedőktől, hal kiskereskedőktől, kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedőktől, egyéb élelmiszer-kiskereskedőktől és dohányboltoktól kötelező elfogadniuk a SZÉP-kártyát.

loading...