Kezdőlap AKTUÁLIS Rendkívüli bejelentés jött Kásler Miklóstól

Rendkívüli bejelentés jött Kásler Miklóstól

Hirdetés

Kásler Miklós emberierőforrás miniszter számára “úgy tűnik, túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán”.

Vasárnap esti közlése szerint háromféle szempontból minősíthető egy járványhullám: a fertőzési hullám csúcsa szerint, a lélegeztetésre szoruló betegek száma, valamint a betegség végkifejlete alapján, ezek az értékek egymáshoz képest egy-két hetes csúszásban vannak.

Hirdetés

Kásler Miklós a legfontosabb intézkedések közül kiemelte az Nemzeti Infektológiai Programmal kiegészült 5 Nemzeti Egészségügyi Programot, a 13. kötelező oltás bevezetését, a HPV elleni oltást, amelyet a kislányok után mostanra már a kisfiúk is ingyenesen felvehetnek, ezen túlmenően pedig a legkorszerűbb orvostechnológiai eszközök meghonosítását.“A hálapénz megszűnt, az orvosi bérek két és félszeresére emelkednek 2023-ra, az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően pedig Magyarország egészségügye nem látott minőségű állapotba került” – mutatott rá a miniszter, aki az ápolók napja alkalmából kiemelte az egészségügyi szakdolgozókat érintő legfontosabb adatokat: 2021-re a nővéri fizetések 2,5 szeresét jelentik a 12 évvel ezelőtti bérekhez képes.

Meddőségkezelés
Magyarországon több mint 150 ezer házaspár küszködik a meddőséggel, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egységes állami ellátórendszert hoz létre – hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette: számos finanszírozásbéli könnyítésre került sor és az egységes rendszernek az előnye, hogy magas minőségi körülmények között lehet ezt az orvosi tevékenységet folytatni.

Inforádió élő adás - Kattintson ide, hallgassa most!

A beszélgetés során kitért a Pécsi Tudományegyetem Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és Családbarát Szülészet kibővítésére, amelynek alapkövét a héten tették le. Elmondta: a klinikai gyakorlat nagyon magas szintje mellett adottak lesznek a kutatás lehetőségei is. “Ez garantálja, hogy bizonyos kutatási eredmények birtokában új terápiás diagnosztikai lehetőségeket tudunk létrehozni.”

Olimpia
A beszélgetés végén a téli olimpia játékokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy

nagyon megérintette, amikor Liu Shaolin Sándortól megkérdőjelezhető bírói döntés miatt elvették az olimpiai aranyérmet.

Ugyanakkor a sportoló emberi nagyságára mutatott példát azzal, hogy amikor testvére, Liu Shaoang bajnok lett, Sándor ugyan úgy örült Ádó sikerének, mintha ez neki sikerült volna. “Nagyon sok ilyen sportolót kívánok Magyarországnak, de akár az egész világnak” – zárta a beszélgetést a tárcavezető.

Hirdetés
loading...