Kezdőlap EGÉSZSÉG Szakemberek szerint ennek a rejtett kockázatnak tesz ki minket a gél lakk

Szakemberek szerint ennek a rejtett kockázatnak tesz ki minket a gél lakk

Hirdetés

Az elmúlt pár évben a gél lakkozás lett a legkedveltebb módszere azoknak a nőknek, akik esztétikussá kívánják varázsolni körmeiket. A gél lakk szebb, tartósabb és jóval tovább tart, mint egy egyszerű lakkozás.

Ehhez már csak extraként adódik hozzá az, hogy bármilyen műalkotást képes egy ügyes körmös a kezünkre varázsolni, csupán meg kell álmodnunk azt.

Hirdetés

Ezek lennének a dolog pozitív jellemzői, de természetesen, mint mindennek, ennek is megvannak a hátrányai. Vegyük például az UV-sugárzást, amely a fixáláshoz szükséges.

Veszélyes a gél lakk?

A kutatások szerint a lakk száradásához szükséges UV-A sugárzás elég erős ahhoz, hogy fenyegetést jelentsen. Ezzel a sugárzással hozható kapcsolatba a bőr öregedés és a melanoma (bőrrák) kialakulása is.

Milyen faktorok tesznek érzékenyebbé az UV sugárzásra?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal megfigyelése szerint bizonyos gyógyszerek nagyobb érzékenységet váltanak ki az UV-A sugárzásra. Ilyenek egyes fogamzásgátlók, antibiotikumok, ösztrogén hormon gyógyszerek, egyes testápolók és illatanyagok.

A melanoma a leggyakoribb bőrrák típus, amely a károsodott pigment termelő sejtek, a melanociták kontrollvesztett növekedése miatt alakul ki. Ezek a sejtek felelősek azért, hogy a bőr a napsütés UV sugarainak hatására bebarnuljon. Ha a bőr – legyen az a kéz fej vagy a köröm alatti hám – rendszeresen ki van téve az UV sugárzásnak, a melanociták károsodhatnak, a rák kialakulásának esélye nő.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés