Kezdőlap EGÉSZSÉG Petefészekrákra adhat gyanút a gyakori vizelési inger!

Petefészekrákra adhat gyanút a gyakori vizelési inger!

A gyakori vizelési inger önmagában senkinek nem jelent komolyabb intő jelet, mivel általában húgyúti fertőzés, menstruáció előtti hormonális változás, esetleg felborult folyadék háztartás okozza. Viszont a szervezetünknek ezt a látszólag veszélytelen jelzését sem szabad félvállról vennünk, főleg, ha rendszeresen és hosszan tartóan fennálló problémáról van szó.

A statisztikák azt mutatják, hogy majd negyedmillió nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot évente, szerte a világon. Ez a ráktípus sajnos nagyon nehezen felismerhető és ezáltal kései felismerés után nehezen is kezelhető.

 

Egy jellegzetes tünet lehet a gyakori vizelési inger

Katherine Pinder, a brit Target Ovarian Cancer igazgatóhelyettese elmondta, hogy a sokak által ismert, terhességhez kapcsolódóan, ahol a növekvő méh nyomása váltja ki az ingert, ugyanúgy a hasüregben elhelyezkedő lehetséges petefészek is nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra, ezáltal gyakoribbá téve az ingert.

Ilyenkor jellemzően, akár óránként többször is szükségét érezhetjük annak, hogy kimenjünk a mosdóba, noha nagyon kevés vagy szinte semmi folyadékot nem fogyasztottunk. Jellemzően nem is nagyon tud mi távozni a szervezetünkből.

Persze amiatt kevesen keresnénk fel az orvosunkat, hogy gyakran kell kijárnunk a mellékhelyiségbe, viszont ha ez a gyakori inger egyéb, nem szokványos tünetekkel is tárul, akkor az a legbiztosabb, ha felkeresünk egy szakembert és kikérjük a véleményét a dologgal kapcsolatban, hogy megnyugodhassunk.

A petefészekrákot nagyon nehéz korán diagnosztizálni

Ezt a ráktípust nagyon nehéz felismerni, hiszen a jellemző tünetek nagyon könnyen összetéveszthetőek más problémás állapotok tüneteivel is, így az ember könnyen elsiklik felettük. Mivel a nő medencének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a nőt képessé tegye egy vagy esetenként több baba kihordására, ezért a daganat sokszor csak a kései fázisban válik felismerhetővé, amikor már nagyobb méretet ér el – jegyezte meg Nimes Nagarsheth, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai docense.

Ha viszont sikerül korán felismerni, 94 %-os túlélési aránnyal lehet számolni.

Petefészekrák jellemző tünetei

Intő jelek lehetnek a hasi diszkomfort érzés, állandó puffadásszerű érzés, kismedencei fájdalmak, szabálytalan menstruációs ciklus, nem megszokott hüvelyi vérzés, nagyon erős, visszatérő hasi görcsök.

Jellemző lehet, hogy hirtelen nagy étvágy jelentkezik, azonban kis mennyiségű étel fogyasztása után hamar a jóllakottság érzése jelentkezik. Ugyanakkor az étvágytalanság is megjelenhet, mint tünet. Az előbbiekkel együtt járó deréktáji fájdalom is jellegzetessége ennek a rák típusnak.

Ha a fent említett tünetek mindegyikét vagy nagy részét tapasztalod, érdemes konzultálnod egy szakemberrel, hogy kizárhasd a petefészekrák lehetőségét. Ez akkor hatványozottan fontos, ha a családban már előfordult hasonló eset!

loading...