Kezdőlap AKTUÁLIS PÁR PERCE ÉRKEZETT – Rengeteg felhasználó bankszámlája került veszélybe, minden pénzed odaveszhet

PÁR PERCE ÉRKEZETT – Rengeteg felhasználó bankszámlája került veszélybe, minden pénzed odaveszhet

Hirdetés

A technológia fejlődésével párhuzamosan egyre több csalási módszer jelenik meg az online térben, azonban az SMS-es átverések továbbra sem mennek ki a divatból.

 

Hirdetés

Az elmúlt héten tömegesen kaptak az emberek SMS-eket, amelyek a Netflix nevében próbálták megszerezni személyes adataikat. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) figyelmeztetése szerint ezek az üzenetek arra törekednek, hogy rávegyék a felhasználókat bejelentkezési adatok, hitelkártyaszámok és egyéb érzékeny információk megadására.

A csaló üzenetek magyar nyelven, de ékezetek nélkül érkeznek, és mindegyik adategyeztetésre szólít fel. Példák a kapott üzenetekből: “Netflix: Az On elofizetese lejart, kerjuk, ellenorizze a https://accountnflix-into.com cimen.”; “Netflix: Az On elofizetese hamarosan lejar, kerjuk, ellenorizze adatait a weboldalunkon: https://account-huntflix.com“.Ezek az üzenetek veszélyes linkeket tartalmaznak, amelyek hamis weboldalakra irányítanak, ahol a felhasználók személyes adatait próbálják megszerezni. Szerencsére, néhány ilyen oldalt már letiltottak, de a legtöbbet csak naprakész biztonsági szoftverek képesek kiszűrni.

Az SMS-ek +49-es és +33-as nemzetközi előhívószámmal érkeznek, amelyek Németországot és Franciaországot jelölik.

Az utóbbi időben egyre több bejelentés érkezik ilyen jellegű csalásokról, amelyekben nemcsak streaming-szolgáltatók, hanem bankok és futárcégek nevében is küldenek veszélyes üzeneteket.

Fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a csalási technikákkal, amelyeket a kiberbűnözők alkalmaznak.

Az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Szolgálatához beérkező esetek 7%-a, az azonnali pénzügyi segély iránti kérelmek 26%-a kiberbűnözés következménye.

  1. Értesítsük a bankunkat! Azonnal hívjuk fel a bankunkat, hogy tájékoztassuk őket a csalásról és tiltassuk le a bankkártyánkat.
  2. Tegyünk feljelentést! A csalás bűncselekmény, ezért fontos, hogy a hatóságok tudomást szerezzenek róla. A leggyorsabb, ha a 112-es segélyhívót tárcsázzuk.
  3. Keressük fel az Áldozatsegítő Központot! Az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központjai szakértő jogi segítséget és érzelmi támogatást nyújtanak, szükség esetén pedig azonnali pénzügyi segélyt is biztosítanak.
Az SMS-es átverések továbbra is komoly veszélyt jelentenek, különösen akkor, ha olyan neves szolgáltatók nevében érkeznek, mint a Netflix.

Fontos, hogy mindenki figyeljen oda az ilyen üzenetekre, és tegyen meg mindent a személyes adatainak védelme érdekében.

Az elővigyázatosság és a gyors reagálás kulcsfontosságú a kiberbűnözők elleni védekezésben.

Hirdetés