Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Pár csepp jódot csepegtetett a kertjében, csodát művelt a növényekkel!

Pár csepp jódot csepegtetett a kertjében, csodát művelt a növényekkel!

A kártevők elleni védekezés egy igen nagy kihívás a kezdő, de még a gyakorlott kertészkedők számára is. Vannak, akik a természetes módszereket részesítik előnyben inkább. A jód nagyon hasznos lehet a kiskertben, veteményesben, ismerkedjünk meg vele.

Jód a növényekre

Fontos szerepet játszik a növények megfelelő növekedésében, és a kártevők elleni védelemben is. Igen erős gomba-, és vírusellenes hatása van, megakadályozza a penészedést, és számos betegség kialakulása ellen hatásos lehet. Ha a növények jódhiánnyal küzdenek, akkor könnyebben alakulnak ki az ún. hiánybetegségek, melyek legyengítik, és csökkentik a terméshozamot is.

Jódos öntözés

Ha megfelelő arányban jódot csepegtetünk az öntözővízhez, akkor az elősegíti a fejlődést, növekedést. Ajánlott a paradicsom, bors, uborka, padlizsán, és káposzta öntözésére. 3 liter vízhez 1 csepp jódra lesz szükségünk, alaposan keverjük el. Elegendő lesz egy alkalommal alkalmazni a jódos öntözést.

Tanács!

Alkoholtartalma miatt a jód kiégetheti a még gyengébb növényeket, éppen ezért vigyázzunk arra, hogy öntözéskor ne érje a jódos víz a leveleket, vagy a tövet. Az adagolást is szigorúan be kell tartani!

Fitoftóra

Ez egy gyorsan terjedő gombás megbetegedés a paradicsomot, és az uborkát is érintheti. A betegség a szél, és a felcsapódó víz következtében terjed, főleg a meleg, nyirkos időben. A legelső jelek, ha a paradicsom levelein barnás pöttyök keletkeznek, majd elsárgul, és elszárad.
1 liter zsírszegény tejet keverjünk el 10 liter vízzel, és adjunk hozzá 15 csepp jódot. Kéthetente (3 alkalommal) öntözzük ezzel a paradicsomainkat, ültetés után 3 héttel kezdhetjük.

Fehér penész

Leginkább a ribizlin, egresen, uborkán, paradicsomon jelentkezhet, akárcsak a rózsán, és a krizantémon. 9 liter vízben oldjunk fel 1 ml jódot, és 1 liter tejet. Adhatunk hozzá egy teáskanál folyékony szappant is. Addig kell kéthetente alkalmazni ezt a kezelést, amíg a betegség eltűnik.

Cserebogár lárvák

10 liter vízben oldjunk fel 20 ml jódot, és mindenik bokorra öntsünk 1 liter tápot. A ribizlikre évente két alkalommal ősszel, és tavasszal, 5-5 literrel kell önteni.

tudasfaja.com

loading...