Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Összement a ruha a mosásban? Íme, a megoldás és egyéb ruhatisztítási trükkök!

Összement a ruha a mosásban? Íme, a megoldás és egyéb ruhatisztítási trükkök!

Ha jártál már úgy, hogy a kimosott ruháid inkább penész szagúak lettek, mint öblítő, ha a kedvenc felsőd összement a mosásban vagy éppen erősen vesztik a színüket a ruháid, akkor ismered az igazi csalódottság érzését is, hogy meg kell válnod, amúgy tökéletes daraboktól.

Szerencsére van néhány tipp a tarsolyunkban, amikkel megmentheted az ilyen szerencsétlen baleseteknek áldozatul esett ruhadarabjaidat.

1. Futtass le egy üres mosást

Időnként szükséges, hogy a mosógéppel üres, ruha nélküli mosásokat is lefuttass, mert akárhogyan is tisztítószer a mosószer és illatos az öblítő, időnként megrekedhetnek a gépben és fura szagot kezdenek el árasztani. Egyszerűen tölts a mosószer adagolóba egy csésze ecetet és futtass le egy üres programot, hogy megtisztulhasson a mosógéped.

2. Távolítsd el a tintát

Ez általában akkor szokott megtörténni, ha anélkül dobjuk be a gépbe a ruhát, hogy megnéznénk a zsebeket. Ha egy tollat hagytunk benne, akkor megvan az esély, hogy a többi ruhát is befogja a tinta. ha ez megtörténik, mindössze annyit kell tenned, hogy fogsz egy általános tisztítószert és megdörzsölöd vele a foltot vagy némi acetonnal/körömlakklemosóval bedörzsölöd a foltot, kimosod szappanos vízzel és meg is vagy. Ha úgy látod jónak, mosd ki újra (toll nélkül!).

3. Előzd meg, hogy a törülközők penész szagúak legyenek

A törülközők a legnagyobb bűnösök, ha penész szagról van szó. Ha a törülközők mosás után is szagosak maradnak, akkor lehet, hogy a törülközők túl sokáig álltak nedves helyen. Szerencsére a megoldás egyszerű: a büdös törölközőre önts egy pohár ecetet és 1/2 csésze szódabikarbónát, majd engedj rá annyi vizet, hogy ellepje. Hagyd állni benne 10 percig, dörzsöld át párszor, ezután öblítsd ki és mosd ki hagyományos módon.

4. Oldd meg az összement ruha esetét

Nem tudom, te hogy vagy vele, de ha nekem összemegy a kedvenc felsőm, az olyan, mint amikor kiderül, hogy elfogyott a kávé vagy, hogy elfelejtettem kivenni a húst a fagyasztóból a vacsorához – elég kiakasztó! De szerencsére van megoldás! Először áztasd a felsőt meleg vízben, amibe 2 evőkanál babasampont tettél, majd óvatosan öblítsd le hideg vízzel és nyomd ki belőle a felesleges vizet. Csavard bele egy törülközőbe, hogy olyan szárazra töröld, amilyenre csak lehet. Ezután nyújtsd ki normál méretűre és húzd hozzá valamilyen sima felülethez, időnként nyújts rajta egyet és hagyd így, amíg meg nem marad az eredeti méretén.

5. Állítsd meg a fakulást

Ha szeretnéd anélkül mosni a ruháidat, hogy attól kelljen aggódnod, vajon hány árnyalatot fognak veszíteni a színükből, akkor próbáld ki ezt a trükköt. Csökkentsd a mosási víz hőmérsékletét. Lehetséges, hogy a beállított hőmérséklet túl forró a ruháknak és így sokkal gyorsabban halványulnak. Ha csökkented a hőmérsékleted, akkor a fakulás is lassabb lesz és a ruhák élettartamát is meghosszabbíthatod.

6. Szabadulj meg az izzadságfoltoktól

Nem viselsz inget, mert szörnyű, amilyen foltokat hagy rajtuk az izzadság? Ezzel a trükkel te is bátran hordod majd a fehér darabokat, sőt lehet, beszerzel még egy párat! Keverj össze citromlevet szódabikarbónával és dörzsöld jól bele a foltba, majd hagyd úgy egy órára. Ezután mosd ki a szokásos módon és kész is vagy! Volt-nincs folt!

 

loading...