Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor váratlan bejelentése

Orbán Viktor váratlan bejelentése

Hirdetés

Magyarország további négy darab JAS-39 Gripen vadászbombázót vásárol Svédországtól – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök azután, hogy fogadta a svéd kormányfőt, Ulf Kristerssont.

 

Hirdetés

A vásárlás célja a magyar légierő nemzetközi feladatvállalási képességeinek növelése, és a szövetségesek támogatása saját eszközökkel a határokon kívül.

Az új gépekkel Magyarország fenntartja és bővíti a légvédelmi képességeit, miközben az eddigi lízingelt Gripen repülőgépek tulajdonjoga hamarosan lejár. Orbán Viktor kiemelte, hogy a magyar légierő nemzetközi szerepvállalása kulcsfontosságú a biztonságos európai régió fenntartásában.A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a gépek beszerzése mellett Magyarország egy mesterséges intelligencia fókuszú kutatási központot is létrehoz a SAAB-bal, a Gripen gyártójával való együttműködésben.

Emellett a logisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szerződést meghosszabbítják a védelmi eszközök terén, és kiterjesztik a katonai kiképzések területére is.

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt években a magyar-svéd kereskedelem jelentősen növekedett, és a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok értéke közelíti a 3 milliárd eurót. Együttműködésük kiterjed a nukleáris energia területére is, hiszen svéd kivitelező is részt vesz a Paks II. beruházásában.Az új Gripen vadászbombázók beszerzése és a kutatási központ létrehozása nemcsak a magyarországi védelmi képességeket erősíti, hanem a két ország közötti szoros együttműködést is tovább elmélyíti a biztonság és a gazdasági fejlődés terén.

Hirdetés