Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor nagy bejelentése, amire senki sem számított

Orbán Viktor nagy bejelentése, amire senki sem számított

Hirdetés

Péntek van, Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában vendégeskedett, ahol a legújabb kormánydöntésekről, tudnivalókról számolt be.

 

Hirdetés

A miniszterelnök azzal kezdte az interjúját, hogy a negyedik hullám lassan bekeríti az országot. Romániában már riasztó a helyzet, így a határhoz közeli két kórházban ötven betegüket mi, magyarok látjuk el.

A koronavírus-járványról

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy minden adat azt bizonyítja, az oltás működik, hiszen tavaly ilyenkor háromszor annyi volt az aktív fertőzött, mint most. Ő maga is most hétvégén kapja meg a harmadik, emlékeztető dózist, ami szerinte felér egy életbiztosítással. A maszkviseléssel kapcsolatos kérdésekre, miszerint több szervezet és az MTA is azt ajánlja, hogy zárt térben hordjunk maszkot, azt mondta, jó, ha az ember zsebében mindig lapul egy maszk, nála is mindig van, és ha úgy érzi, felveszi. De szerinte nem szabad áltatni magunkat, a maszk nem véd meg bennünket a koronavírussal szemben, csak az oltás.A járvány negyedik hullámával kapcsolatban a kormányfő kijelentette: Magyarországon van elég orvos, lélegeztetőgép, vakcina, és nyáron felkészült az ország, hogy a negyedik hullámot is kezelni tudjuk. A számok alapján azonban még nem értük el azt a fertőzöttségi szintet, mint például Romániában. A hazai vakcinafejlesztéssel kapcsolatban azt mondta, mi, magyarok is próbálunk fejleszteni vakcinát, amivel nem is állunk rosszul. Ugyan fel kell készülni a saját vakcina gyártásra, de fontos, hogy más fejlesztésű vakcinát is lehessen majd készíteni a hazai vakcinagyárban.

A migrációról

Az interjúban ezt követően az európai migrációs helyzetre terelődött a szó. Az európai uniós migránskvótáról beszélve, Orbán úgy véli, a nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban, és feladták azt a reményt, hogy a népesedési válságon a saját nemzetük úrrá tud lenni, ezért pótolnák a hiányzókat migránsokkal.

Hiányzik egy német, jó lesz helyette egy afrikai. Darab, darab

– jelentette ki, ám szerinte ez a gondolkodásmód a magyar embert mellbe vágja.A magyar fiatalok a miniszterelnök szerint szeretnének gyereket vállalni, az ehhez szükséges akadályokat pedig el kell hárítani, nem migránsokat betelepíteni. Orbán szerint a nyugati gőg miatt Németország az egész unióra rá akarja erőltetni az akaratát, ám ez a magyar felfogástól olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől. Orbán újfent kijelentette, hogy Magyarország nem akar kötelező kvótát. Sok Góliát Dávid ellen szervezkedik – mondta, utalva arra, hogy 12 ország levélben írta le, milyen lépéseket kell tenni a határok megvédése érdekében.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Közép-Európa nem számíthat a nyugatra. Ha dél felől jön a probléma, Nyugaton azt akarják, hogy Magyarország legyen az ütközőzóna, mi állítsuk meg a támadást, miközben folytathatják a kényelmes életüket. Ez volt a török elnyomás alatt is, és bár ma már mindenki kerítést épít, soha egyetlen európai vezető sem ismerte el Magyarországot.

A rezsicsökkentésről

A rezsiharc az első csaták között volt, amit Magyarország megvívott Brüsszellel 2010 után, és nagy csata árán elérték, hogy a szolgáltatók csökkentsék a rezsiárakat. A miniszterelnök szerint nagy kérdés az, hogy a világszerte elszálló energiaárak mellett itthon megfékezhető-e a rezsidíjak növekedése.

Bécsben ma az áram ára több mint duplája a budapestinek, Berlinben háromszor annyit fizetnek. A gáz ára Berlinben duplája, Bécsben a háromszorosa a magyarénak

– sorolta a példákat, kiemelve, hogy a rögzített árak megvédik a magyar háztartásokat.Szerinte Brüsszel semmit nem tett, pedig már fél éve látni lehetett, hogy felfelé mennek majd az energiahordozók árai Európában, sőt, – a klímavédelemre hivatkozva – még tovább emelnék az árakat az áram, a villany, valamint az üzemanyag esetében is, s a növekvő költségeket nem a multikra, hanem az emberekre vetnék ki. A magyarok azonban a V4 országokkal együtt úgy vélik, hogy ezt a többlet költséget nem a lakossággal, hanem a klímaromboló cégekkel kellene ezt megfizettetni.A kormányfő úgy gondolja, a nyugati országokban a politikustól nem vezetői szerepet várnak, hanem azt, hogy intézményeket menedzselgessen, így nekik jobb egy gyenge vezető. Orbán szerint a járványok és a migrációk korát éljük, a vezetőknek pedig dönteniük kell. Ha pedig a rezsidíjak nőnek, azokat meg kell fékezni, míg a járványt nem megérteni kell, hanem megfékezni az oltásokkal. A V4 országai a jövő heti EU-csúcsra is visznek javaslatokat az árak növekedésének megakadályozása érdekében.

Hirdetés