Kezdőlap EGÉSZSÉG Nézd meg a fogkeféd! Ha ezt látod rajta, nagy a baj!

Nézd meg a fogkeféd! Ha ezt látod rajta, nagy a baj!

Minden, ami a környezetünkben van, árulkodik valamiről, gyakorlatilag kommunikál velünk a maga a módján. Még egy olyan egyszerű használati tárgy is, mint a fogkefénk. Érdemes figyelni rá.

A rendszeres fogmosás elengedhetetlen a fogaink és a szájüregünk egészségének fenntartásához és a problémák megelőzéséhez. A következő jelek esetén változtatnunk kell a szájhigiénén. Így próbál üzenni nekünk a fogkefénk.

Vér a fogkefén és a mosdókagylóban

Ez a fogínygyulladás első jele szokott lenni. Ha az íny piros, duzzadt és érintésre könnyen vérzik, akkor jelezhet egy szerencsére visszafordítható foggyökérhártya gyulladást.

A vérzéstől nem kell tartani, ennek ellenére is folytatni kell a fogmosást, hogy a baktériumok ne szaporodhassanak el a megrekedt lepedéken, ezzel csak rontva a helyzeten. A vérben amúgy is vannak olyan anyagok, melyek a baktériumoknak nem kedveznek.

Elszíneződött fogkefe

Ez annak a jele, hogy a fogkefe nagyon régi és már nem tudja betöltetni úgy a funkcióját, ahogyan kellene. Ilyenkor ideje lecserélni.

Fogkefét legalább 2-3 havonta kell cserélni.

Kopott, borzolódott sörték

Ha gyorsan eldeformálódnak a sörték, akkor az azt is jelezheti, hogy túl erősen sikáljuk a fogunkat. Erre semmi szükség, hiszen a technika, ami számít, nem az erő. Azzal a fogínyt is megsérthetjük.

Lehet, hogy érdemesebb volna egy elektromosra váltani, ami alaposan kitisztít és elér minden felületet, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a megfelelő helyre irányítsuk.

Kellemetlen szagú fogkefe
A fogkefék tökéletes táptalajul szolgálhatnak a baktériumoknak és a gombáknak is. Ha azt tapasztalod, hogy a fogkeféd kellemetlen szagú, akkor vagy cseréld le azonnal, vagy rendszeresen áztasd ki fertőtlenítő szájvízben, így megakadályozod, hogy a baktériumok elszaporodjanak rajta.

Emellett a műanyag fogkefe védő kupak használta teljesen felesleges, még utazáskor is, hiszen alatta befüllednek a sörték és gyorsabban szaporodnak el a mikroorganizmusok. Mindig engedd szabadon megszáradni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...