Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Nem vág jól a késed? 4 késélezési trükk, amit még a férjed...

Nem vág jól a késed? 4 késélezési trükk, amit még a férjed sem ismer!

A kicsorbult élű kés nagyon bosszantó tud lenni, hiszen egy ilyennel nem tudjuk megfelelően felvágni élelmiszereinket. Ne dobjuk ki az életlen kést, inkább fenjük meg.

 

Az alábbiakban egyszerű módszereket mutatunk, melyek segítségével otthon könnyen bárki meg tudja élesíteni a késeit.

1.Fenőkő

Ezelőtt 15-20 évvel egyetlen háztartásból sem hiányozhatott a fenőkő. Mindig kéznél volt, és akkor élesítették meg a kést vele, amikor pont a legnagyobb szükség volt rá. Szerezzünk be egy fenőkövet, és használjuk rendszeresen. Minél használtabb egy fenőkő, annál értékesebb, hiszen annál jobban élesít.

2.Olívaolaj

Az élesítés sokkal hatékonyabb, ha olívaolajat használunk hozzá. Öntsünk egy kevés olajat a késre, és így kezdjünk neki az élesítésnek. A legjobb viszont, ha direkt erre a célra fejlesztett ásványi olajat használjuk.

3.10-30 fokos szögben élesítsünk

Ez egy nagyon fontos, és feltétlenül betartandó szabály. A kést 10-30 fokos szögben fektessük a fenőkőnek, és így élesítsük. Így érhetjük el a legtökéletesebb eredményt. Lassú mozgást végezzünk, ne siessünk. Próbáljuk megtartani ezt a döntési szöget.


4.Ívelt mozgás

Annak érdekében, hogy tartós, és tökéletes legyen a fenés, helyesen kell közben mozgatni a kést. Vigyázzunk, hogy őrizzük meg végig az ívelt mozgást. Ha nem sikerülne, akkor a penge közepéhez helyezzünk egy pénzérmét.

Manapság már profi késélező szerkezeteket is kifejlesztettek, melyek nagyon hasznosak, viszont nem hoznak olyan tartós eredményt, mintha fenőkövet használnánk. Így többször kell alkalmazzuk ezt a módszert.

loading...