Kezdőlap EGÉSZSÉG NEM JÁTÉK, VEDD KOMOLYAN! 9 rejtett ok, ami a túlzott izzadás mögött...

NEM JÁTÉK, VEDD KOMOLYAN! 9 rejtett ok, ami a túlzott izzadás mögött áll

Hirdetés

Az erős izzadás addig nem tekinthető egészségügyi problémának, amíg egyértelmű okai vannak, mint a hőség vagy a fokozott fizikai aktivitás. Ebben az esetben a hőmérséklet szabályozás természetes élettani folyamatát tapasztaljuk meg.

Azonban, ha azt veszed észre, hogy olyan helyzetekben is erősen izzadsz, amikor mások nem, akkor valamilyen rejtett ok áll a háttérben, amit fel kell kutatni a probléma megoldásának érdekében.

Hirdetés

Lássuk, melyek lehetnek ezek az okok.

1# Fokális hiperhidrózis

Jellemzője a folyamatos izzadságtermelés olyan terülteken, amelyek párban jelentkeznek. Például a tenyerek, talpak, hónalj. Az ok tisztázatlan és tanulmányok bizonyítják, hogy az ilyen személyek izzadságmirigyeinek működésében és számában nincs eltérés egy nem érintett személyhez képest. Valószínűsítik, hogy idegrendszeri problémáról van szó.

2# Terhesség

Teljesen természetes, hiszen a test hőmérséklete ilyenkor megemelkedik, és több vér kering a szervezetben, amitől úgy érezheted, hogy meleged van. A hormonális – és anyagcsere változások a felelősek érte.

3# Túlműködő pajzsmirigy

Ilyenkor több tiroxin és trijód-tironin hormon is termelődik. Ebben az esetben az anyagcsere felgyorsul és a beteg sokkal kevésbé viseli a hőmérséklet emelkedést, többet izzad, hideg időben sem tűri meg magán a kabátot. Egyéb tünetek az erős, heves szívdobogás, gyors súlyvesztés, remegés.

4# Egyes ételek

Bizonyos ételek képesek izzadást kiváltani, mivel termogenikus, azaz hőfejlesztő hatásuk van. Ilyenek lehetnek az erős, fűszeres ételek, mint például a csípős paprikás, wasabis, túlzottan borsos ételek. Emellett a túlzott koffein – és alkohol fogyasztásnak is lehet hasonló hatása.

5# Bizonyos gyógyszerek

A fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok és a neuropszcihiátriai gyógyszerek azok, amelyek szedésénél a leggyakoribb a túlzott izzadás, mint mellékhatás.

6# Szívroham

A szívroham korai tünetei között jelentkezik az erős izzadás. Ha hirtelen rád tör a hideg izzadás, amelyet mellkasi fájdalom, szédülés és a tested bal oldalát érő diszkomfort érzés kísér, akkor nem kizárt, hogy szívrohamod lesz.

7# Cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedők hajlamosak jobban izzadni, mint az egészséges személyek. Ez jellemzően az alacsony vércukorszint vagy a neuropátia következménye, amely az izzadságmirigyeket is érintheti.

8# Szorongás

A stressz közben megtapasztalt fokozott izzadás teljesen természetes, ám olyankor is intő jel, ha valaki pánikroham előtt áll és azt érzi, hogy erősebben kezd izzadni, mint a körülmények megkívánják.

9# Hormonális változások

Ez pubertáskor bekövetkezte, menstruáció, terhesség és menopauza esetében is fennállhat, amikor az ösztrogén – és progeszteron szint erősebb változásokat produkál. A hőhullám nagyon gyakori jele a menopauzának.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...