Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Neked is van vitorlavirágod? Akkor ezekről a titkos gondozási tippekről neked is...

Neked is van vitorlavirágod? Akkor ezekről a titkos gondozási tippekről neked is tudnod kell!

Hirdetés

A vitorlavirág egy annyira közismert szobanövény, hogy szinte nincs olyan lakás, ahol ne találnánk legalább 1-2 cseréppel. Viszonylag strapabíró, de ha egyszer elkezdenek száradni a levelei, akkor eléggé nehéz megmenteni.

Ha idejében észrevesszük, akkor könnyű orvosolni a problémát. A vitorlavirág egzotikus színárnyalatával bármilyen lakás dísze lehet, azonban nagyon kell vigyáznunk rá, hogy csodálatos levelei ne kezdjenek el száradni, barnulni.

Hirdetés

Nagyon érzékeny a kevés fényre, és az alacsony páratartalomra. Számára a min. 70%-os páratartalom az ideális. Mivel a vitorlavirág egy trópusi növény, igyekezzünk biztosítani a számára szükséges körülményeket.

Rendszeresen kell öntözni, viszont nem szabad ezt sem túlzásba vinni. Nem tesz jót neki, ha a cserép tálkájában áll a víz, hamar rothadásnak indul.

Miért barnulnak meg a levelei?

Száraz levegő, vagy nem megfelelő öntözés

Ne legyen túl száraz a szoba levegője. Ha szárazság van, akkor a levelek a csúcstól kezdenek barnulni, majd teljesen megváltoztatják a színüket. Azt jelzi, hogy több nedvességre van szüksége, permetezzük egy kevés vízzel a leveleit.

Tápanyaghiány

Ha barnás foltokat kezdünk látni a levélen, akkor jó, ha rögtön nekifogunk a kezelésnek, mert azt jelenti, hogy tápanyag hiányban szenved a növény. Ugyanazt a tápot használhatjuk hozzá, mint a többi szobanövényeknél is.

Öntözés

Mindig szobahőmérsékletű vizet használjunk. Vigyázzunk arra, hogy ne öntsünk rá túl sok vizet, soha ne álljon a tányérban, mert az a növény gyökereinek rothadását okozza. Miután megöntöztük, várjunk 1-2 órát, és a fölösleges vizet öntsük ki a tányérból. Azt már úgysem fogja felszívni. A meleg időjárásban egy héten egyszer spricceljük be vízzel a leveleit.

Fényhiány

Fontos, hogy elegendő fényt kapjon a megfelelő fejlődéshez. Nagyjából bármilyen helyen jól érzi magát, kivéve az északi fekvésű sarkokat. A téli-őszi időszakban jó, ha egy speciális lámpa segítségével biztosítjuk számára a szükséges fényt.

Levelek sárgulása

Ha a fiatal hajtások kezdenek sárgulni, akkor azt jelenti, hogy növény rosszul reagál az erős napsütésre. Jó, ha áthelyezzük egy másik helyre, ahol nem éri annyi időn keresztül direktbe a nap.

 

Hirdetés