Kezdőlap AKTUÁLIS Nagyon vigyázz mit rendelsz erről az oldalról, szinte senki nem tudja az...

Nagyon vigyázz mit rendelsz erről az oldalról, szinte senki nem tudja az igazságot

Hirdetés

Az elmúlt időszakban szinte minden közösségi média felhasználó találkozott a kínai webáruház, a Temu, lenyűgöző ajánlataival. 3000 Ft egy pár sportcipőért? Számítógépes billentyűzet 4000 forintért?

 

Hirdetés

Az árak látszólag verhetetlenek. A Temu népszerűsége olyan mértékű, hogy a világ legtöbbször letöltött vásárlási appjává vált. De vajon milyen hatással van a Temu az környezetre, a termékbiztonságra, és működik-e jogszerűen?

Most kiberbiztonsági szakértők mutatnak be néhány elterjedt csalást, amelyekkel a Temu felületén találkozhatunk, és tanácsokat adnak adataink védelmére.A Temu a Pinduoduo egyik nyugati piactere, ahol a vásárlóknak lehetőségük van olcsó termékeket közvetlenül kínai gyártóktól vásárolni. A webáruház felhasználói krediteket is szerezhetnek különféle akciók révén, például a szerencsekerék megforgatásával vagy új vásárlók meghívásával.

Azonban, a Temu nem mentes a kritikáktól. Az amerikai Better Business Bureau oldalán az értékelések mindössze 2,5 pontot adnak az ötből, és a Trustpilot oldalon az értékelések harmada egycsillagos. A negatív visszajelzések gyakran az e-mail fiókokat elárasztó spameket, a pénzvisszatérítés nehézségeit, és a termékek gyenge minőségét emelik ki, ha egyáltalán megérkeznek a vásárlókhoz.Ezenkívül felmerült aggodalom arról is, hogy a termékeket kényszermunka során állítják elő, valamint hamis márkajelzések is felmerültek egyes termékek esetében, például a HP termékeknél.

Az amerikai kormányzati ügynökségek még adatok veszélyeztetésével is vádolták a Temut, ami az adatfelhasználást övező korábbi aggodalmakat idézi fel, például a TikTok esetében. Azonban az ESET kiberbiztonsági kutatói szerint a Temu valószínűleg nem átverés, bár a csalók vonzódnak a népszerű platformokhoz.

A kiberbiztonsági szakértők összegyűjtötték az öt leggyakoribb Temu-csalást:

 1. Hírességek meztelen fotóinak “kiszivárogtatása”: A csalók közösségi média trükkökkel krediteket szereznek, például olyan hírességek nevével, akiknek állítólagos meztelen képeit meg lehet nézni a Temu oldalán.


 2. Fortnite/Roblox kedvezmények: A csalók hasonló módszerrel ingyenes ajándékokat ígérnek, mint például Roblox Robux vagy ritka Fortnite karakter kinézetek, hogy ösztönözzék az embereket az ajánlói kódok használatára.
 3. Hamisított termékek: Bár nincs egyértelmű bizonyíték a hamisított termékekkel való kereskedésre, felmerült beszámolók olyan másolatokról, amelyek a hamisítás határát súrolják.
 4. Együttműködés hírességekkel: A csalók hírességek nevében számolják be arról, hogy azok a Temuval együttműködnek, és kedvezményeket ígérnek az ajánlókódok használóinak.
 5. 90%-os kedvezményt ígérő átverések: Hatalmas kedvezményeket ígérő reklámok gyakran vezetnek adathalász oldalakra, ahol a hackerek megpróbálják megszerezni a bankkártyaadatainkat.


A Temu védelmére és biztonságára különféle óvintézkedéseket ajánlanak a kiberbiztonsági szakértők:

 • Soha ne kattintsunk a kéretlen e-mailekben vagy hirdetésekben szereplő linkekre.
 • Az online hirdetett ajánlatokra ne kattintsunk közvetlenül, inkább keresgéljünk a vállalat hivatalos webáruházában.
 • Ne mentsük el a fizetési adatainkat a felhasználói fiókunkban, és állítsunk be kétfaktoros hitelesítést (2FA) a fiók védelme érdekében.
 • Ne dőljünk be olyan ajánlatoknak, amelyek ajánlókód felhasználását kérik a Temu oldalán.
 • Mindig vizsgáljuk meg alaposan, hogy mit vásárolunk, és nézzünk utána az interneten az adott ajánlatnak.


 • Kerüljük el a közösségi média fiókunkkal való bejelentkezést a Temu alkalmazásban, és ne kössük össze más fiókainkkal.
 • Használjunk bizonyos összeggel feltölthető virtuális kártyákat vagy fizetési közvetítőket, mint a PayPal, hogy megóvjuk a valódi bankkártyaadatainkat.
 • Kérjük a rendelést postafiókba, csomagpontra vagy csomagautomatába az otthoni címünk helyett.

Bár a Temu jelentős népszerűséget élvez, fontos, hogy a felhasználók óvatosak legyenek, és mindig gondoskodjanak adataik védelméről vásárlás közben. A kiberbiztonsági szakértők hangsúlyozzák az éberség és az alapos vizsgálat fontosságát az online vásárlás során.

Hirdetés
loading...