Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a szomorú hír Verebes Istvánról

Most jött a szomorú hír Verebes Istvánról

Hirdetés

Hat éve hallókészüléket visel Verebes István, amit 600 ezer forintért vásárolt meg. A Jászai-díjas színész-rendező napközben használja a készüléket, éjszaka pedig mindig tölti.

 

Hirdetés

Azonban legújabb filmje, A Királytalálkozó forgatásán, amelyet a Nemzeti Film Intézet támogatásával készítenek Majkpusztán, némi kellemetlenséget okoztak az esti jelenetek. A Szilézia idős fejedelmét alakító Verebes majdnem negyven év kihagyás után vállalt újra filmszerepet. A forgatás utolsó napján a Blikk is meglátogatta őt.

Az új filmszerep kihívásai

„A rendezővel, Pozsgai Zsolttal baráti a viszonyunk, becsülöm a munkáit. Amikor megkeresett, nem húztam a szám, aztán elküldte a forgatókönyvet, a szerep is nagyon tetszett, így végül igent mondtam.

Pedig mindig is utáltam filmet forgatni, mert utálok órákat várni” – mesélte a Blikknek Verebes István.



Az esti jelenetek miatt a hallókészüléket nappal kellett töltenie, ami sokszor azt jelentette, hogy nem hallotta, ha hozzászóltak. „Elég kellemetlen volt, hogy egész nap hiába szóltak hozzám, nem hallottam semmit.”

A hallókészülék és a kihívások

Verebes elmondta, hogy hallókészüléke állami támogatással együtt 600 ezer forintba került. „Nappal használom, este pedig kiveszem, mert éjszaka kell töltenem. Nos, ez a rend most felborult az esti jelenteknél.

Képzeljék, a készülék állami támogatással együtt 600 ezer forintba kerül. Nem tudom, egy átlag nyugdíjas ezt hogy tudja magának megengedni…” – tette hozzá.

Bár a forgatást összességében nagyon élvezte, Verebes el is fáradt abban a hét napban, amíg az ő jeleneteit vették fel. „Az rettenetes, hogy 1,5-2 órákat kell ülni és várni. Bogaras és mindenbe belekötő ember vagyok, színészként mindig kötekedem és mindenkit utálok, a rendezőt is.



Ennek ellenére most egy szavam nem lehet, mert a stáb nagyon alkalmazkodó volt, és minden velem járó kellemetlenséget egyből kiküszöböltek. Készségesen, méltányosan mindent megtettek értem.”

A forgatás alatt Verebes és felesége Tatabányán kaptak szállást, ami lehetőséget adott számukra egy kis pihenésre és kikapcsolódásra is. „Elmentünk Jászai Mari szülőházába, sétálgattunk a tó körül, ez felért egy holiday-jel” – mesélte Verebes.

Hozzátette, hogy mostanában keveset mozdult ki szűkebb környezetéből, és sok felkérést visszautasított. „Most már kevés az ajánlat, belátom, nem vagyok már annyira érdekes. Sok fiatal, tehetséges rendező van, de én elég régi iskola vagyok.”

Verebes elmondta, hogy bár a lelkesedése már nem a régi, még mindig meg lehet győzni egy-egy érdekes ajánlattal. „A lelkesedésem már nem a régi. Ám ha olyan az ajánlat és a körülmények, hogy felkelti az érdeklődésemet, akkor még meg lehet győzni, bár egyre nehezebben.”

A színész-rendező bevallotta, hogy fáradtnak érzi magát ahhoz, hogy hosszabb időre elhagyja otthonát, de ha a megfelelő körülmények adottak, még mindig szívesen vállalna szerepeket.



A Királytalálkozó című film forgatása során nyújtott teljesítménye bizonyítja, hogy Verebes István továbbra is meghatározó alakja a magyar filmművészetnek.

Hirdetés