Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír! Nagy baj történt! Imádkozik Rúzsa Magdi – Gyerekekről...

Most jött a hír! Nagy baj történt! Imádkozik Rúzsa Magdi – Gyerekekről van szó

Hirdetés

Egy döbbenetes tragédia zajlott le: összeomlott a Tamási Áron gimnázium tanulói szállásának egy része. A mentőalakulatok a törmelék alatt maradt diákokra kutakodtak. Három tanulót fel tudtak fogni a romokból, kettőjük állapota stabil, azonban a harmadikat kóma állapotban kellett kórházba vinni. Egy másik fiatal életét nem sikerült megmenteni. Az eset nagyon megérintette Rúzsa Magdit is, aki ezt a hírt osztotta meg közösségi oldalán.

Hirdetés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rúzsa Magdolna (@ruzsamagdolna) által megosztott bejegyzés


Elhunyt egy 17 éves diák, miután leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy részlete – számolt be a Transtelex. A fiút a törmelékek közül kellett kimenteni, a mentőalakulatok egy órán keresztül küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteniük. Továbbá három lány is megsérült az eseményben, közülük egyiknek a gerince súlyosan megsérült, őt a marosvásárhelyi klinikára szállították. Egy másik sértett könnyebb sérüléseket szenvedett, a helyszíni vizsgálatokat pedig már befejezték.

A Transtelex korábbi tudósítása alapján a baleset hétfő délután történt Hargita megyében, a Székelyudvarhelyen található Tamási Áron Gimnázium kollégiumánál. A tűzoltóság jelentése szerint körülbelül 200 négyzetméternyi falomlás történt.
Az első kimentett személy még eszméleténél volt, amikor eltávolították a romok alól, a másodikat pedig félájultan adták át a mentőknek. A Hargita Népe információi szerint kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba.


A harmadik sérült állapota kritikus, szívműködése megállt, tíz percen át harcoltak a mentők az életéért, végül sikerült újraindítaniuk a szívét, és jelenleg a székelyudvarhelyi kórházban kezelik. A helyi sajtó jelentései szerint az illető állapota válságos, gerincsérülést szenvedett, és hamarosan a marosvásárhelyi kórházba szállítják. Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtószóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a sérült jelenleg kómában van. Az érintettek 15 és 17 év közötti korosztályba tartoznak.

A helyszínen jelen lévő rendőrség, mentőszolgálat és tűzoltóság mindenkit távol tart az épület romjaitól. A tűzoltók speciális mentőautót is hoztak, amely a roncsok közül való mentéshez szükséges eszközökkel van felszerelve. A Hargita Népe információi szerint a romok alatt rekedt sérülteket mentőkutyák is segítenek felkutatni. Az Agerpres információi szerint a mentőalakulatot hegyimentők is erősítik. Fekete Örs, a Hargita megyei Salvamont vezetője a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a kutatáshoz drónt és hőkamerát is használnak, bár a rengeteg törmelék megnehezíti a munkájukat.
A Székelyhon a Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása alapján azt írja, hogy 200 négyzetméternyi fal dőlt össze. A portál épp vasárnap írta meg, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását. Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani.

A Székelyhon az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta alapján azt írta, Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére.

Az igazgató szerint a portálnak azt mondta, már dolgoznak a bentlakás udvarán a halaszthatatlan munkálatokon. A talajvíz terepszint alatti szabályozása zajlott.
A Hargita Népének az egyik bentlakó diák a baleset után azt nyilatkozta, „amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.”

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal helyszínen tartózkodó szóvivője az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a bentlakás a városi szennyvízhálózathoz való csatlakoztatásán dolgoztak. A szóvivő szerint ezek a munkálatok valószínűleg kapcsolatban állnak a falomlással, ugyanis a bentlakás udvarán is ástak, közvetlenül a fal mellett, de az épület alatt is.

A tájékoztatása szerint a munkálatokra az iskola kötött szerződést, figyelembe véve, hogy a bentlakás épülete a katolikus egyház tulajdonában van.

CÍMLAPFOTÓ:ILLUSZTRÁCIÓ!

Hirdetés