Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír Karsai Dánielről

Most jött a hír Karsai Dánielről

Hirdetés

Az Alkotmánybíróság meglepő döntést hozott, amikor elutasította Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – jelentette ki Frank Evelyn, a Karsai Dániel ügyvédi irodáját vezető jogász az RTL Híradónak adott interjújában.

 

Hirdetés

Evelyn emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróságnak harminc napja volt dönteni az alkotmányjogi panaszokkal kapcsolatban, és „gyakorlatilag az utolsó napon tette közzé a panaszok elutasítását”.

Az Alkotmánybíróság döntései

Az Alkotmánybíróság szerdán tette közzé két határozatát a Karsai Dánielék által benyújtott alkotmányjogi panaszokkal kapcsolatban.

Az egyik panaszt azért utasították el, mert a népszavazási kérdés nem volt megfelelő, míg a másikat azért, mert nem lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.

Frank Evelyn kiemelte, hogy „számunkra nagyon meglepő volt mindkét döntés, ugyanis a korábbi gyakorlat alapján egyértelműen ellentétes irányú döntést kellett volna hozni az Alkotmánybíróságnak”.

Lehetőség Strasbourgban

Arra a kérdésre, hogy ezzel végleg eldőlt-e, hogy a kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, Frank Evelyn közölte, hogy az Alkotmánybíróság döntéseivel szemben lehetőség van a strasbourgi bírósághoz fordulni. „Ezzel kapcsolatban még egyeztetünk Dániellel, illetve testvérével, Péterrel” – tette hozzá.

Karsai Péter a Híradónak elmondta, hogy most ismét náluk van a döntés, és a testvérével egyeztetnek a következő lépésekről.

Négy hónapjuk van eldönteni, hogy a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak-e, és ott pert indítanak-e a magyar állammal szemben a népszavazási kérdés zöld utat kapása érdekében.

Karsai Péter szerint „a lelkünk mélyén számítottunk rá”, hogy elutasító döntés születik az Alkotmánybíróságon. Ugyanakkor bíztak abban, hogy az Alkotmánybíróság a tegnapival ellentétes döntést hoz. „Sajnos így alakult, megyünk tovább ezen az úton, ami még előttünk van” – tette hozzá.

A strasbourgi emberi jogi bíróság június 13-án hoz ítéletet Karsai Dániel ügyében. Az aktív eutanáziáért küzdő alkotmányjogász elmondta, hogy bár korábban attól tartott, nem éri meg a döntést, így el tudja majd olvasni azt. Abban reménykedik, hogy kimondják: sérülnek az emberi jogai azzal, hogy nem dönthet élete méltó befejezéséről.

Az eutanáziával kapcsolatos kérdés rendkívül érzékeny és összetett, amely komoly etikai, jogi és társadalmi vitákat vált ki. Karsai Dániel és támogatói továbbra is kitartanak amellett, hogy lehetőséget kell biztosítani az embereknek a méltó halál választására, és folytatják harcukat a jogi keretek megteremtéséért.

Hirdetés