Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír – Fontos szigorítást vezetnek be a magyar piacokon

Most jött a hír – Fontos szigorítást vezetnek be a magyar piacokon

Bár Magyarország rendkívül gazdag erdőkben és vadon élő állatokban, a magyarok fogyasztása alapján csak keveset esznek vadhúsból – derült ki egy friss tanulmányból.

 

A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara adatai alapján az eladott vadhús mindössze 10-20%-a marad itthon, a többit exportáljuk. Az Agrárminisztérium most bejelentett könnyítései a vadhús feldolgozásában lehet, hogy elérhetőbbé teszik a terméket, de az árak terén nem várható jelentős csökkenés.

Az Agrárminisztérium nemrég bejelentette, hogy egyszerűsítik az elejtett vad élelmiszer-higiéniai feltételeit, lehetővé téve a friss vadhús átvételét és a húsipari termékek előállítását. Korábban csak fagyasztott vadhúst vásárolhattak és értékesíthettek a hentesüzletek, de a változtatásoknak köszönhetően ez most megváltozhat.A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara adatai szerint évente több milliárd forint értékben adnak el vadhúst Magyarországon, de csak a kis része marad itthoni fogyasztásra. A könnyítésekkel a magyaroknak lehetőségük nyílik fokozni az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztást, ami jelenleg átlagosan mindössze 10 dekagramm.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint az intézkedések megkönnyíthetik a vadhús itthoni forgalmazását, de az árak terén nem várható jelentős változás.

A magyar vadhús ára továbbra is magas maradhat, mivel a vadgazdálkodás nem alkalmas a tömegtermelésre, és a vadak technológiatűrése elmarad a háziállatokétól. Bár a könnyítések hozzájárulhatnak a vadhús elérhetőségének javulásához, a szakértő szerint az árcsökkenés minimális lesz.A magyarok alacsony vadhúsfogyasztásának fő oka az ár, és bár a könnyítések segíthetnek a termék elérhetőségének javításában, a magyar vadhús iránti kereslet növelése időbe telhet.

A szakértő azt is megjegyzi, hogy a vadon élő állatok tartása és a vadhús termelése ritkább és nehezebben megvalósítható, ezért az árak valószínűleg magasak maradnak.

loading...