Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a vízszámlákról, MINDENKINEK TUDNIA KELL ERRŐL

Most jött a hír a vízszámlákról, MINDENKINEK TUDNIA KELL ERRŐL

Hirdetés

A nem lakossági vízfelhasználók számára kellemetlen meglepetésként érkezhet a májusi számla, amely jelentős összegeket tartalmazhat.

 

Hirdetés

Az év eleje óta ismert tény, hogy 2024. január 1-jétől új víziközmű-szolgáltatási díjak léptek életbe a nem lakossági felhasználók esetében.

Az új díjszabás országosan egységesen határozza meg a víziközmű-szolgáltatás nem lakossági egységárát, valamint az alapdíj összegét is a fogyasztásmérő berendezések átfolyási átmérője alapján állapítják meg.

Az új díjszabás hatásai

Az új díjszabás nem újdonság, az igazi meglepetést a számlákon szereplő összegek jelentik majd.

A Fővárosi Vízművek oldalán közzétett közlemény szerint az új alapdíjszámlázás megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések bevezetése miatt a Díjbeszedő Holding Zrt. által számlázott mellékmérők esetében az alapdíj először a májusban kibocsátott számlában jelenik meg, visszamenőlegesen 2024. január 1-jei elszámolással.A vízművek által számlázott mellékmérők esetében az új alapdíjak várhatóan május–júniusban jelennek meg.

Az alapdíjat tartalmazó első számlák mellett az érintett nem lakossági felhasználók külön levélben is tájékoztatást kapnak.

Mi változik és kire vonatkozik?

Fontos megjegyezni, hogy a lakossági felhasználók számára nincs változás: az ő vízmérőik alapdíja változatlan marad, és továbbra is az eddigi díjszabás alapján kell fizetniük. Az új díjszabás és alapdíj kizárólag a nem lakossági felhasználókat érinti.

Mire számíthatnak a nem lakossági felhasználók?

A nem lakossági felhasználóknak érdemes már most felkészülniük a jelentősen megnövekedett számlákra. Az új díjszabás és alapdíjak miatt a májusi számlák magasabb összegeket tartalmazhatnak, mint amit korábban megszoktak.

Érdemes átnézni a vízfogyasztásra vonatkozó adatokat, és ha szükséges, optimalizálni a vízfelhasználást, hogy minimalizálják a költségeket.

Hogyan készülhetünk fel?  1. Költségvetési Terv Készítése: A vállalkozásoknak érdemes előre tervezniük a költségeiket, figyelembe véve az új víziközmű-szolgáltatási díjakat és alapdíjakat.
  2. Vízfelhasználás Optimalizálása: Vizsgáljuk meg, hogyan lehet csökkenteni a vízfelhasználást a vállalkozásban. Kisebb fogyasztású berendezések beszerzése, a szivárgások megszüntetése, és hatékonyabb vízgazdálkodási módszerek alkalmazása mind segíthetnek.
  3. Tájékozódás és Kommunikáció: Figyeljük a vízművek és a Díjbeszedő Holding Zrt. által küldött tájékoztató leveleket, és szükség esetén kérjünk további információkat a díjváltozásokról.

A nem lakossági vízfelhasználók számára most különösen fontos, hogy időben felkészüljenek a megváltozott díjszabásra és alapdíjakra. A májusi számlák kellemetlen meglepetést okozhatnak, ha nem számítunk rájuk.

Az előrelátó tervezés és a vízfelhasználás optimalizálása segíthet a költségek csökkentésében és a vállalkozások pénzügyi stabilitásának megőrzésében.

Hirdetés