Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a nyugdíjemelésről

Most jött a hír a nyugdíjemelésről

Hirdetés

Az idősek számára mindig kulcsfontosságú téma a nyugdíj, különösen a korábbi évek inflációját figyelembe véve.

 

Hirdetés

Most egy kritikus kérdés merült fel: a kormány tervez-e változtatni azon a gyakorlaton, amely a tárgyévben nyugdíjba vonulókat kizárja az évközi emelésekből és pluszjuttatásokból? Harangozó Tamás, az ellenzéki képviselő a témában kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert, kiemelve egy konkrét esetet, ahol a nyugdíjas májusi nyugdíjazása nem járt emeléssel és kiegészítéssel.

A szocialista politikus szerint az idősebb állampolgárok jogosan érzik igazságtalannak, hogy a tárgyévben nyugdíjba vonulók kizárva vannak az évközi nyugdíjemelésekből és pluszjuttatásokból, főleg, ha figyelembe vesszük az infláció hatásait. A korábbi gyakorlatban voltak évközi emelések a nyugdíjaknál, és a kormány mostani álláspontja vitára ad okot.Harangozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció idővel értékcsökkentő hatást gyakorol, és a jogszabály jelenleg ezreket rekeszt ki az évközi nyugdíjemelésekből. Az ellenzéki politikus azt javasolja, hogy az inflációnak megfelelően biztosítsanak valamilyen kompenzációt a tárgyévben nyugdíjba vonulók számára is.

A Pénzügyminisztérium államtitkára, Banai Péter Benő, azonban állítja, hogy az Orbán-kormány elkötelezett az idősek tisztelete mellett, és a nyugdíjak összege 2010 óta több mint kétszeresére emelkedett.A vásárlóerő is 20%-kal nőtt a számításai szerint. Banai úgy véli, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés megfelelően biztosítja a nyugellátások értékmegőrzését, és a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása nem indokolt.

A kérdés továbbra is vitatott marad, és a kormány tervezi, hogy nemzetközi szakértők elemzése alapján, valamint a társadalmi vitában való részvétellel hoz döntést a magyar nyugdíjrendszerről 2024 első felében.

Az állampolgárok és a politikai szereplők érdekérvényesítése továbbra is kulcsszerepet játszik ebben a vitában.

Hirdetés
loading...