Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Orbán Viktor bejelentése a kötelező sorkatonaság bevezetéséről

MOST ÉRKEZETT – Orbán Viktor bejelentése a kötelező sorkatonaság bevezetéséről

Hirdetés

Ma reggel ismét jelenlétét tette Orbán Viktor a Kossuth Rádió ‘Jó reggelt, Magyarország!’ című műsorában. A miniszterelnök megszólalt a sorkatonaság ügyében, és kifejtette, hogy a kormány egyelőre nem tervezi annak visszavezetését.

 

Hirdetés

A műsorban Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország a profi hadsereg koncepcióját támogatja. “Az országok profi hadsereggel védhetik meg magukat, ők a hivatásos katonák.

Ezeket az embereket kiválasztjuk, ők a hadsereg, a többiek élik az életüket” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az alázat, a fegyelem és a bajtársiasság olyan értékek, amelyek a hivatásos katonaságon túl is megjelenhetnek, de ehhez nem szükséges a sorkatonaság visszaállítása.

Hozzátette, hogy számos katonai képzés van napirenden, amely az önvédelemre képesíti az országot.A háború témakörében Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ukránok immár nem csak önvédelemre, hanem támadásra is használhatják a kapott fegyvereiket. “Amit átadtak fegyvert Ukrajnának, az az övék, innentől ők arra használják, amire akarják” – mondta.

Hozzátette, hogy az oroszok úgy gondolhatják, hogy Ukrajna a NATO támogatása nélkül nem tudná lőni Oroszország területeit, ami Orbán szerint a háborúba való bevonódás egy újabb lépését jelenti.

A miniszterelnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha Ukrajnát orosz területek lövésében támogatják, azzal közelebb hozhatják magukhoz az oroszokat.

“A NATO egy védelmi szövetség, azért hozták létre, hogy a tagállamok védelme biztosítva legyen. De arra nem, hogy olyan NATO-missziót hozzunk létre, amellyel világháborús veszélyt okozunk.

Ez olyan, mintha a tűzoltó lángszóróval menne oltani” – ismertette álláspontját Orbán.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a háború finanszírozása jelentős erőforrásokat igényel.“A háborút pénzzel kell etetni, de ha minden pénzünket Ukrajnában fogjuk elkölteni, hogyan fogjuk újraindítani az európai gazdaságot?” – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor szerint a gazdasági erőforrások hatékony felhasználása és az európai gazdaság újjáépítése prioritást kell, hogy élvezzen.

Hirdetés