Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Így változnak az autók műszaki vizsgái

MOST ÉRKEZETT! Így változnak az autók műszaki vizsgái

Hirdetés

A Covid-veszélyhelyzet idején egy kormányrendelet tette lehetővé, hogy a járműveket nem kötelező műszaki vizsgára vinni.

 

Hirdetés

Az intézkedés célja az volt, hogy csökkentsék a személyes kontaktokat a koronavírus-járvány közepette. A kedvezmény azon autókra vonatkozott, melyeknek a műszaki vizsgája 2020. március 11. és 2022. május 31. között járt le.

Ez azt jelentette, hogy bár a vizsga érvényessége lejárt, nem volt kötelező megújítani. 2022. június elsejétől viszont minden érintettnek hatvan nap állt rendelkezésére, hogy pótolja a műszaki vizsgáztatást.Temesvári Ferencné, a Magyar Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testületének (MVVSZ) elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy jelenleg „nem olyan súlyos a helyzet, mint két évvel ezelőtt”.

Akkor a szervezet először „csak” 400 ezer érintett járműről szerzett tudomást, de később egy belügyi nyilvántartás alapján kiderült, hogy egymillió gépjárműnek nem volt műszaki vizsgája. „Akkor elindult a nagy roham” – jegyezte meg Temesvári Ferencné.

Bár a mostani időszakot nem jellemzi ekkora túljelentkezés, a vizsgálóállomások még mindig nagy érdeklődést tapasztalnak. Az MVVSZ elnöke szerint szinte az összes hazai vizsgálóállomás előjegyzésre dolgozik.

A legnagyobb leterheltségről a közép-magyarországi régióból érkeztek hírek, ahol sok esetben akár két-három hetet is várni kell az időpontokra. Az országos átlag viszont négy-öt nap alatt megoldható.

A műszaki vizsga hatósági ára 2006 óta nem változott, a személygépkocsik esetében továbbra is 16 290 forintot kell fizetni.Azonban Temesvári Ferencné kiemelte, hogy a független vizsgálóállomásokon egy előzetes átvizsgálás is része a hatósági műszaki vizsgának, ami külön szolgáltatás és ennek díja változhat.

Idősebb gépjárművek esetében nagyobb javításokra is szükség lehet, ami tovább növelheti a költségeket. Az MVVSZ elnöke elmondta: a hatósági vizsga során fennáll a kockázata, hogy egy jármű azonnal „megbukhat”, de a független vizsgálóállomásokon előtte tüzetesen átvizsgálják a járműveket.

Ha hibát találnak, akkor „nem bukik meg rögtön a jármű”, hanem vagy szerelőhöz küldik, vagy az adott vizsgálóállomáson történik meg a javítás, ami további kiadásokkal járhat.

Temesvári Ferencné hozzátette: ha a műszaki vizsga még érvényes, de a vizsgálóállomás nem tud időpontot adni az autótulajdonosnak addig, amíg lejár az előző műszaki vizsga, akkor a jogszabály szerint kap egy igazolást az érintett.Ez az igazolás gyakorlatilag meghosszabbítja az érvényességi időt addig, amíg az autót fogadni tudja a vizsgálóállomás.

Hirdetés