Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett! Átlagosan 3,4 millió forint megtakarítása van a magyar háztartásoknak!

Most érkezett! Átlagosan 3,4 millió forint megtakarítása van a magyar háztartásoknak!

Hirdetés

A harmadik negyedévben a háztartások átlagos megtakarítása 3,4 millió forintra nőtt, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a K&H Bank MTI-nek kedden küldött felméréséből.

 

Hirdetés

A közlemény szerint a 20-65 éves, városi, legalább középfokú végzettségű felnőtt népesség anyagi helyzetéről végzett felmérésben a harmadik negyedévben a megkérdezett háztartások átlagos megtakarítása magasabb ütemben nőtt az összjövedelmük emelkedésénél (7,1 százalék), de elmaradt a korábbi két év növekedési dinamikájától.

A K&H adatai szerint 2020 és 2021 harmadik negyedéve között 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt az átlagos megtakarítás összege.

Ne hagyja a számláján heverni a pénzét, rengeteget bukik rajta
A recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások, amelyre a K&H szerint az utal, hogy az anyagi helyzet függvényében igyekeztek növelni a tartalékaikat. Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni a háztartások.

A vizsgálatban részt vevő háztartások nettó összjövedelme a havi kilengéseket kiegyensúlyozó negyedéves adatok szerint a harmadik negyedévben meghaladta az 539 ezer forintot, 7,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. Így két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások – közölték.

(MTI)

Hirdetés