Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett a hír a mai szavazásról – Erről jobb, ha tudsz,...

Most érkezett a hír a mai szavazásról – Erről jobb, ha tudsz, mielőtt elindulsz

Hirdetés

A választások során a választók névjegyzék aláírásával igazolják, hogy átvették a szavazólapokat.

 

Hirdetés

Az idei választások során, amelyek június 9-én kerülnek megrendezésre, új könnyítést vezettek be: nem kell külön aláírni a névjegyzéket minden egyes választástípushoz – önkormányzati, európai parlamenti (EP) és nemzetiségi választás.

Személyazonosság igazolása

A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt kell igazolnia személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját. A nem magyar állampolgárságú választópolgárok esetében az EU más tagállamai által kiállított érvényes személyi igazolvány vagy útlevél is elfogadható.

Az igazolványoknak érvényeseknek kell lenniük. Amennyiben a választópolgár nem tudja igazolni személyazonosságát vagy lakcímét, illetve lejárt az okmánya, a bizottság nem engedi szavazni. Az ilyen esetekről jegyzéket vezetnek.


Szavazólapok átvétele

Ha nincs akadálya a szavazásnak, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapokat, amelyeket egy bizottsági tag a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el.

A választópolgárnak alá kell írnia a névjegyzéket, amely igazolja a szavazólapok átvételét.

Névjegyzékek aláírása

  • Egyszerű névjegyzék: Azokban a szavazókörökben, ahol minden választópolgár szavazhat az önkormányzati és EP-választáson, egyszerű névjegyzéket kell aláírni. Itt minden választópolgár kap önkormányzati és EP-s szavazólapot, valamint rögzítik, hogy kell-e nemzetiségi szavazólapot adni.
  • Ikszelős névjegyzék: Azokban a szavazókörökben, ahol van olyan választópolgár, aki nem szavazhat az önkormányzati vagy EP-választáson, ikszelős névjegyzéket kell aláírni. A bizottság X-szel jelöli, hogy mely szavazólapok átvételére jogosult a választópolgár.El nem vett szavazólapok

Ha a választópolgár szándékosan nem visz magával egy vagy több szavazólapot, azokat a bizottság előre lebélyegzi és át nem vett szavazólapként jelöli meg. Ezeket egy külön borítékba helyezik.

Ezután nincs lehetőség arra, hogy a választópolgár később meggondolja magát, és mégis szavazhasson az el nem vitt szavazólapokon.

Szavazólapok színei

A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében a szavazólapok eltérő színű kerettel vannak ellátva:

  • EP-szavazólap: kék
  • Főpolgármesteri szavazólap: rózsaszín
  • Polgármesteri szavazólap: sárga
  • Vármegyei és fővárosi listás szavazólap: szürke
  • Egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap: fehér

Szavazási borítékok

A választópolgár a szavazólapokkal egy fehér borítékot kap, amelybe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.A nemzetiségi választás szavazólapjai teljes egészében zöld színűek, és ezeket zöld borítékba kell tenni, majd leragasztani, különben a szavazat érvénytelen lesz. Ha az EP- vagy önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, azokat nem veszik figyelembe az eredménymegállapítás során.

További információk

Az Index választási mellékletében minden fontos információ megtalálható az önkormányzati és európai parlamenti választásokról, beleértve cikkeket, felméréseket, kisokost és jelölteket.

A voksolás napján friss részvételi adatokat és eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint szakértői elemzésekkel várják az érdeklődőket.

Hirdetés