Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett a hír a gyermeket nevelő családoknak – Sokakat érinteni fog!

Most érkezett a hír a gyermeket nevelő családoknak – Sokakat érinteni fog!

Hirdetés

Az Oktatási Hivatal fontos közleményt adott ki a napokban, amiben a szülők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy milyen törvényben leírt dolgokra kell figyelni a gyermekes szülőknek.

 

Hirdetés

Az egyik ilyen, hogy minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, legalább napi 4 órában, szeptembertől óvodába kell járnia annak érdekében, hogy a közösségbe való szoktatás időben elkezdődjön és az iskolakezdésre megfelelő időben és mértékben a gyermek felkészüljön.

Az Oktatási Hivatal a szülők, gondviselők figyelmét külön felhívja arra, hogy a beiratkozást minden szülőnek maga kell intéznie. Hogy az adott településen, illetve intézményben mikor kerül sor a beiratkozásra, arról az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.Abban az esetben, ha a szülők úgy döntenek, hogy késleltetik a gyermek óvodába járását, úgy április 15.-ig kérelmezhetik ezt a területileg illetékes járási hivatalnál.

Ilyen késleltetésre abban az esetben kerül sor, ha azt a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, ebben az esetben a gyermek egy évig – annak az évnek az augusztus 31-éig, amelyben 4. évét betölti – menthető fel az óvodai foglalkozások alól.

Fontos tudni a szülőknek, hogy minden gyermek, aki augusztus 31.-ig betölti a 6. életévét, tankötelessé válik. Halasztásra abban az esetben kerülhet sor, akik számára a hivatal engedélyezi, hogy további 1 évig óvodai nevelésben maradjon a gyerek, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.A tanköteles gyermekeket április 20-án, illetve 21-én irathatják be a szülők – ezzel kapcsolatban a KRÉTA rendszerben olvashatnak hasznos tudnivalókat.

 

Hirdetés