Kezdőlap AKTUÁLIS Minimálbér 2024 – Kiszivárgott a pontos összeg, ettől mindenki dob majd egy...

Minimálbér 2024 – Kiszivárgott a pontos összeg, ettől mindenki dob majd egy hátast

A magyar minimálbér és garantált bérminimum 2024-ben akár 15 százalékkal is emelkedhet, miután a munkavállalók és munkaadók egyezségre jutottak egy egyszeri bérkompenzáció kérdésében. Az információk szerint ez a megállapodás a magasabb infláció miatt jött létre.

 

Az előzetes tárgyalások során a vállalkozói oldal nyitott volt a szakszervezetek követeléseire, amelyek legalább 10%-os minimálbér-emelést kértek. A kormány támogatásával az egyszeri kompenzációt 100 ezer forintra tervezik, amely adó- és járulékmentesen kerülne kifizetésre, például a Szép-kártyán keresztül.

A javasolt intézkedés jelentős hatással lehet a minimálbéresek és garantált bérminimummal rendelkező munkavállalók életére. A minimálbér és a garantált bérminimum összesen mintegy 1 millió embert érint Magyarországon.Az ügy komplexitását növeli, hogy egy egyszeri fizetésről van szó, amely nem számítana bele a kereseti bázisba. Ugyanakkor a munkaadók azt kérjék, hogy a kereseti bázis növekedjen további két százalékkal.

A megállapodás részeként nem zárható ki, hogy 2024-ben a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedik. Az egyesített minimálbér és garantált bérminimum az ország bérfelzárkózási programjának első elemét alkotná.

Az emelések mértéke összhangban van a kormány által kommunikált tervekkel és az aktuális gazdasági fejleményekkel. A német és osztrák példát követve ágazati paritásos bizottságok jöhetnek létre a bérekkel kapcsolatos döntéshozatal céljából.Az Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése október 11-én kerül megrendezésre, azonban a végleges megállapodás várhatóan csak november közepén fog megszületni.

Az idei emelés nyomán a bruttó minimálbér 16%-kal, 232 ezer forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum 14%-kal, 296 400 forintra nőtt. Ha a mostani tervek valósulnak meg, akkor 2024-ben a bruttó minimálbér összege 266.800 forint lehet, míg a garantált bérminimum összege 326 ezer forintra nőhet.

loading...