Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Mindig zacskóban szoktad lefagyasztani a kaprot, és a petrezselyemzöldet? Nagy hiba! Ezután...

Mindig zacskóban szoktad lefagyasztani a kaprot, és a petrezselyemzöldet? Nagy hiba! Ezután így tartósítsd!

Hirdetés

Nyár végén igyekszünk minél több zöldfűszert tartósítani, hogy majd télen, amikor sokkal kevesebb friss zöldséghez jutunk, ízletesebbek legyenek élelmiszereink. Te hogyan szoktad eltenni a zöldfűszereket?

Meg is lehet szárítani őket, de így nem olyan ízletesek, és aromájukat is kevésbé őrzik meg. Egyszerű a fagyasztás módszere is, de aztán nem annyira kellemes, amikor minden más kapor ízű, és szagú lesz a fagyasztóban.

Hirdetés

Nézzünk néhány szabályt:

A petrezselymzöld, a kapor, a lestyán 3-4 nap után is megfelelően fagyasztható.

Amit lefagyasztunk legyen a lehető legfrissebb, ne legyen fonnyadt. A lehető legjobban mossuk meg folyó víz alatt. Tartósítás előtt itassuk le jól róla a vizet.

Vágjuk apróra egy éles késsel a zöldeket, és csak azután tegyük egy jól kimosott, vízmentes dobozba.

Ha vizesek maradnak a levelek, a jégkristályok károsítják a leveleket.

A dobozra írjuk rá, hogy mi található benne, mert a fagyasztott növénynek nincs olyan erőteljes illata, nem biztos, hogy meg fogjuk tudni állapítani, hogy mi van benne.

A levesek ízesítéséhez a zeller levelet hagyhatjuk nagyobb darabokban. Ezek nem túl sérülékenyek, megtartják az ízüket, és a formájukat is. Mikor kiolvasztottuk, ha krémlevest készítünk, akkor össze is turmixolhatjuk.

Fagyasszunk le néhány kötés tárkonyt, és mentát is. Nagyon jó íz tudnak adni az ételeknek. Ezeket ne vágjuk fel, egybe fagyasszuk le, majd direkt annyit vágunk le belőlük, amennyire szükségünk lesz.

Nem kell kiolvasztani az egész mennyiséget, csupán egy villányit vegyünk ki belőle, majd gyorsan tegyük vissza a többit a hűtőbe.

 

Hirdetés