Kezdőlap AKTUÁLIS Minden megváltozik a gyógyszertárakban, rengeteg beteget érint majd

Minden megváltozik a gyógyszertárakban, rengeteg beteget érint majd

Hirdetés

A gyógyszerekhez való hozzáférés megkönnyítésének és az egészségügyi ellátás fejlesztésének egyik lehetséges módjaként számos országban szóba kerültek és már részben bevezetésre is kerültek a gyógyszerautomaták.

 

Hirdetés

Ezek a gépek lehetővé teszik, hogy a betegek könnyebben és gyorsabban juthassanak hozzá a szükséges gyógyszerekhez, különösen olyan területeken, ahol nem áll rendelkezésre egész nap nyitva tartó patika.

Magyarországon is felmerült az ilyen automaták bevezetésének lehetősége, amit Takács Péter egészségügyi államtitkár támogat.

A pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésen elhangzottak szerint azonban a patikusok nem örülnek ennek az ötletnek.A gyógyszer-automata beüzemelése mellett azonban számos más kérdés is napirendre került, amelyek mind az egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszerellátás területét érintik.

Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automaták csak szigorú feltételek mellett üzemelhetnének, és további alternatív megoldások is szóba kerültek, mint például az egész nap nyitva tartó gyógyszertárak kijelölése megyénként.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az új gyógyszertári ügyeleti rendszer kialakítása előtt meg kell határozni a szükséges finanszírozási forrásokat.

Az eseményen részt vett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is, aki központi segítséget kért az ágazatnak, különösen a kis vidéki patikák és a fiókgyógyszertárak működőképességének megőrzése érdekében.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy tíz évig nem változott az állami támogatás összege, miközben a költségek folyamatosan emelkedtek.Takács Péter továbbá beszélt az ágazat és a kormány közötti folyamatos egyeztetésekről és a gyógyszerellátás átszervezésének szükségességéről.

Hangsúlyozta, hogy a kistelepüléseken élők számára elérhetővé kell tenni a gyógyszereket, és ennek érdekében folyamatosan figyelik a gyógyszertárak működését és az esetleges mellékhatásokat.

Hirdetés