Kezdőlap EGÉSZSÉG “Melanomával diagnosztizáltak – Elmondom, hogyan ismerd fel, mielőtt még túl késő”

“Melanomával diagnosztizáltak – Elmondom, hogyan ismerd fel, mielőtt még túl késő”

Hirdetés

A melanoma az egyik legagresszívebb és legveszélyesebb rák típus, ám minél hamarabb kerül felismerésre, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

 

Hirdetés

Cikkünk hőse Alexander Shut szerencsés volt, hiszen időben felismerte az intő jeleket és az orvosok korai stádiumban diagnosztizálni tudták a betegséget. A Twitteren részletesen beszámolt róla, hogyan is történt az egész, remélve, hogy ezzel segíthet megmenteni valaki más életét is.

“Bárkinek lehet melanomája. Az elmúlt néhány évtizedben megsokszorozódott azok száma, akiknél kialakult ez a betegség. Ez azért van így, mert a napozás nagyon divatos lett. Az UV sugárzás a fő oka, hogy ez a rák típus megjelent. 

Kezdetben semmilyen problémát nem okoz. Ebben a stádiumban annyi történik, hogy az anyajegyet és a körülötte lévő hámszövetet is eltávolítják és meg is feledkezhetsz a rákról. 

Ámbár nagyon kevés ember tudja, hogy egy gyanús anyajegy hogyan néz ki és már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor az anyajegy elkezd erőteljesen megváltozni – növekszik, kiemelkedik a bőrfelszínről és talán vérzik is. Ebben a stádiumban talán áttéteket is képzett már. 


A melanoma nem csak azért veszélyes, mert nem mutat korai jeleket, hanem azért is, mert kifejezetten agresszív áttéteket tud képezni. 

A korai diagnózisról: Nagyjából 95-98%-os szerepe van annak, hogy a felismerés mentette meg az életemet. Korán diagnosztizálták és el is távolították. Nem volt ideje, hogy szétszóródjon a testemben. Ezt azonban 5 év múlva tudom biztosan kijelenteni.

Most rendszeresen ellenőrzésre kell járnom az onkológusomhoz. A nyirokcsomóimat ultrahangozzák és CT-zik is és nekem is vizsgálnom kell a bőrömet. 

Az én melanomám így nézett ki. Egyáltalán nem különbözött a többi anyajegytől a testemen. A jobb oldali fotó azt mutatja, hogyan néz ki ugyanez az anyajegy egy speciális eszközön, dermatoszkópon keresztül.

Tudtam, hogy mi az a melanoma és hogy hogyan diagnosztizálják, így eldöntöttem, hogy megvizsgáltatom az anyajegyeim. Azt hittem, hogy más anyajegyeim mutatnak rákos hajlamot, de kiderült, hogy az volt a rákos, amelyre nem is gondoltam. 


Több különböző kritérium van arra, hogy milyen a “rossz” anyajegy:

  • aszimmetrikus;
  • elmosódott határvonala van;
  • többféle színben pompázik, egyes helyen a színe mintha kopna;
  • az átmérője egyre nagyobb;
  • változik – növekszik, zsugorodik, kidudorodik.

Azok, akik imádnak napfürdőzni és szoláriumba járni, felejtsék el. Ne napozzatok reggel 10 és délután 4 között és használjatok napfényvédőt. 

Én nem is voltam kockázati csoportban. Sötét hajam, szemem és bőröm van. Szóval nem dőlhet hátra senki. Attól, hogy ilyen típus vagy, te is le tudsz égni.

A fekete bőrűeknek is lehet melanomájuk. A leghíresebb fekete, akinek volt, Bob Marley, aki talán még ma is élne, ha vallási okok miatt nem utasítja vissza, hogy eltávolítsák a nagy lábujját, amin melanoma volt. 

Ha elmentél az orvosodhoz és úgy találta, hogy minden rendben, akkor megnyugodhatsz, de azért nézegesd az anyajegyeid. Főleg az újakat, mert a régiek aligha válnak rákossá.

Ha az orvos gyanakszik, akkor távolíttasd el, de csakis szikével, mert a lézer képes “megégetni” és a szövet vizsgálaton nem biztos, hogy megbízható eredményt kapsz. 

Ha melanomával diagnosztizálnak, akkor biztosan nehéz lesz elfogadni. A gyógyszerek azonban nagyszerű javulást képesek előidézni és a korai stádiumban felismert rák gyógyítható. Ne félj!

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés