Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK „Megvan a csoda, amire vágytam”: 13 vetélés után végre gyermeket szült a...

„Megvan a csoda, amire vágytam”: 13 vetélés után végre gyermeket szült a 35 éves nő

Laura Worsley tizenegy babát vesztett el az első trimeszterben, kettőt pedig a 17. és a 20. héten. Az, hogy tizennegyedik terhességét végül ki tudta hordani, és megszületett a vágyva vágyott gyermek, egy úttörő kezelésnek köszönheti.

 

Professzor Siobhan Quenby fedezte fel, hogy két körülmény is nehezíti Laura sikeres terhességét. Neki köszönheti a 35 éves asszony és férje, Dave, hogy a tizennegyedik terhesség végül sikeres lett, és megszülethetett a brit házaspár kislánya, Ivy. – Még most, kilenc hónappal a szülés után is alig hiszem el, hogy édesanya lettem – mondja Laura.

Az első vetélés 2008-ban történt. A szívük majd megszakadt, de akkor még nem gondoltak arra, hogy bármi baj lenne, hiszen megesik az ilyen. Ám amikor a harmadik terhesség is vetéléssel végződött, tudták, valami nem stimmel. Az orvosok ekkor még azt tanácsolták nekik, hogy próbálkozzanak tovább, csak amikor a negyedik terhesség is szomorú véget ért, akkor küldték őket professzor Quenbyhez.

Kiderült, hogy Laura antifoszfolipid szindrómában (APS) szenved. – Azt mondták, a sorozatos vetéléseket a magas folsav szint okozhatja, de végül nem ez volt a baj – meséli Laura, akinek néhány hétnél tovább egyetlen terhessége sem tartott. – Különböző kísérletekben vettünk részt, kipróbáltunk különböző gyógyszereket annak reményében, hátha valamelyik használ, de hiába – folytatja a fiatalasszony.Két terhesség tartott tovább az első trimeszternél, de a házaspár mindkét babát elveszítette – az első fiukat, Gracesont 2015-ben, a másodikat, Leot-t 2017-ben. – Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogyan tettem túl magam a veszteségen. Dave próbált minden vetélés után erős maradni helyettem is, de a két fiú elveszítése őt is nagyon megviselte – meséli Laura, aki az anyaságban látta az élet értelmét. Úgy gondolta, ha nem lehet gyermeke, nincs miért élnie.

Leo halála után megvizsgálták a méhlepényt. Ebből derült ki, hogy Laura az antifoszfolipid szindróma mellett egy másik betegségben is szenved, aminek következtében a szervezet küzd a terhesség ellen. Amikor ezt megtudta, Laura nem volt benne biztos, hogy még egyszer szeretné megpróbálni. Ám professzor Quenby azt mondta, ő már több nőnek is tudott segíteni hasonló helyzetben. – Azt gondoltam, ha egy icipici remény is van, tovább kell próbálkoznunk. Dave ugyanígy volt vele. Végül azt mondtuk, még egyszer utoljára megpróbáljuk – meséli Laura.

 

Miután Laura elkezdte szedni az orvos által javasolt gyógyszert, összejött a tizennegyedik terhesség is. A szteroidok meggátolták, hogy Laura immunrendszere küzdjön a terhesség ellen, és a magzat megérje a 24. hetet, amikor már nagy a túlélés esélye, más gyógyszerek pedig a véralvadást akadályozták meg. Bár a szteroidoknak van mellékhatása, a házaspár az orvossal egyetértésben úgy gondolta, ez esetben megéri a kockázat.

Ennyi sikertelen terhesség után Laura és Dave nem mert bizakodni, szinte még álmodni sem mertek arról, hogy ezúttal babájuk születik. Nem is mondták el senkinek, hogy újra babát várnak. Aztán a 30. héten elfolyt a magzatvíz. Ivy császármetszéssel jött világra mindössze 771 grammal, azonnal az újszülött intenzív osztályra került, inkubátorba. Laura csak a szülés után három nappal foghatta a kezébe. A kis Ivy végül 11 hét után mehetett haza a kórházból.
Ivy most már kilenc hónapos. – Amikor ránézek, azt gondolom, csodák igenis vannak. Régen mások csodás szüléséről olvastam, és most itt van az enyém – mondja a boldog édesanya, akinek a helyében sokan már biztosan feladták volna a reményt, hogy valaha kisbabájuk születik. Laura is úgy gondolja, az ő története erőt adhat másoknak, hogy kitartsanak az álmuk mellett akkor is, ha az lehetetlennek tűnik.

Tudtad?

A vetélések hátterében gyakran áll antifoszfolipid szindróma (APS). Ez az immunrendszer zavara, ami véralvadási problémákat okoz, megnöveli a vérrögök képződésének kockázatát. Ennek következtében megnő a mélyvénás trombózis, az artériás trombózis és az agyi vérrögök kialakulásának kockázata is. Az APS nem minden esetben okoz panaszt, sokszor a terhesség során veszik észre. Ez esetben a kismamának véralvadásgátló injekciót kell kapnia, és a babavárás időszakában fokozott orvosi ellenőrzésre szorul.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu

loading...