Kezdőlap AKTUÁLIS Megszünteti a kormány az OMSZ-t

Megszünteti a kormány az OMSZ-t

Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) év végén megszűnik, és feladatait egy újonnan létrehozott állami tulajdonban lévő non-profit vállalat veszi át – derült ki az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetéből.

 

Hirdetés

A változtatás célja a meteorológiai szolgáltatások stabilitásának, pontosságának és hatékonyságának növelése.

A tervezet kimondja, hogy a nemzeti meteorológiai szolgáltatóról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya a jövőben a meteorológiai tevékenységet folytató szervezetekre, állami szervekre, gazdálkodó szervezetekre és jogi személyekre is kiterjed.Az új szabályozás értelmében az állami meteorológiai tevékenységet végző non-profit vállalat vállalja majd a meteorológiai adatok és információk előállítását, azok közzétételét, valamint különböző speciális meteorológiai adatok biztosítását repülésekhez és állami rendezvényekhez.

Az OMSZ, mint központi költségvetési szerv, 2023. december 31-én megszűnik, és feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január elsejétől.

A tervezet szerint az OMSZ-nél foglalkoztatott kormánytisztviselők jogviszonya munkaviszonnyá alakul át a HungaroMet-nél, amely az állami meteorológiai szolgáltatásokat végzi majd.A változtatások várhatóan stabilabbá és hatékonyabbá teszik a meteorológiai szolgáltatásokat, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a nemzeti stratégiai célok eléréséhez kapcsolódó ágazatok számára.

Az OMSZ jelenlegi átalakítása azt követően történik, hogy 2022 augusztusában az OMSZ vezetőit menesztették, azonban a jogszabálytervezet nem részletezi ezt az eseményt vagy a mögöttes okokat.

Hirdetés