Kezdőlap AKTUÁLIS Megérkezett a 2024-es nagy éves időjárás előrejelzés – Na, erre senki nem...

Megérkezett a 2024-es nagy éves időjárás előrejelzés – Na, erre senki nem lesz felkészülve

Hirdetés

A hűvös időjárás és téli hónapok további folytatására számíthatunk január folyamán az Accuweather december végi előrejelzése alapján.

 

Hirdetés

Az éjszakai hőmérséklet várhatóan fokozatosan közelíti majd a -10 Celsius-fokot, így a téli idő beköszöntével érdemes lesz felkészülni a hidegebb napokra.

Február sem hoz változást, és továbbra is számolnunk kell a mindennapos éjszakai fagyokkal. Az éjszakai hőmérséklet általában -10 és -5 Celsius-fok között mozog majd, míg nappal 0 és 5 Celsius-fok között alakul.

A márciusi időjárásról szóló előrejelzések alapján a hónap meglehetősen csapadékos lesz. Bár a nappali hőmérséklet 8 és 15 Celsius-fok között változik majd, egyes területeken még mindig számíthatunk hóesésre vagy havas esőre. Március második felétől azonban már búcsút inthetünk az éjszakai fagyoknak.Az áprilisi időjárás során vélhetően meleg időnk lesz a korábbi évek átlagai alapján. A hőmérő higanyszála jellemzően 14 és 20 Celsius-fok között mozog majd. Érdemes elgondolkodni azon, hogy pontosan mikor és hova tervezhetjük el a nyaralásunkat.

Májusban már az átlagosnál melegebb napokra számíthatunk, és júniusban 24 és 28 Celsius-fok közötti hőmérsékletek várhatók. A 2024-es nyár kifejezetten száraz és forró lesz, amit a 2023-as El Nino is előre jelez. Az időjárás szélsőségei világszerte tapasztalhatók, és az emberek nehezen tudnak alkalmazkodni ezekhez az extrém változásokhoz.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, nyáron elmondta, hogy az időjárásra érzékeny emberek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni az ilyen szélsőséges időjárási körülményekhez.A globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom óta 1,5 Celsius-fokkal emelkedett. 2023-ban például Európában és a Kárpát-medencében olyan hőhullámokat tapasztaltunk, amilyeneket az ismert civilizáció kezdete óta nem láttunk. A rekordok dőltek meg számos helyen, és az extrém hőmérsékletek egyre gyakoribbak.

Az elmúlt három év hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet hozó La Nina után az El Nino erősödése okozza a magasabb globális tengerfelszíni hőmérsékletet, ami melegebb időt és további szélsőségeket eredményez 2024-ben is.A világ változik, és az időjárási körülményekre való alkalmazkodás egyre nehezebb feladat. Ahogy Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa mondja, az El Nino még csak most alakul ki, és a 2024-es hőmérsékletek még melegebbek lehetnek. A változások évek óta tapasztalhatók, és az embereknek fel kell készülniük az egyre szélsőségesebb időjárási feltételekre.

Hirdetés