Kezdőlap AKTUÁLIS Lezuhant egy ismeretlen, orosz gyártmányú katonai gép Zágrábban, Magyarország felől érkezhetett –...

Lezuhant egy ismeretlen, orosz gyártmányú katonai gép Zágrábban, Magyarország felől érkezhetett – Már Orbán Viktort és a NATO-t is értesítették

Hirdetés

Tegnap este 23 óra környékén valamiféle robbanás történt Zágrábban, ami jókora krátert hagyva maga után a földben. Ma reggelre a horvát újságok szerint kiderült: egy orosz gyártmányú katonai repülő eszköz zuhant le, amely Magyarország légtere felől érkezett. Egy katonai, pilóta nélküli gép, vagyis egy drón volt az, legalábbis a helyi sajtó szerint. A legfrisseb fejlemény, hogy vélhetően egy régi, szovjet gyártmányú, az ukrán hadsereg által használt, eltévedt robotrepülő lehetett az eszköz.

 

Hirdetés

Az Index.hr cikke azt írja, a horvát kormány bejelentése szerint minden illetékes szolgálatot azonnal bevontak a vizsgálatba. A katonai drón keletről nyugat felé, a magyar légtérből lépett be Horvátország légterébe 1300 méteres magasságban. A roncsok között két ejtőernyőt is találtak. (Megjegyzés: Ez kicsit zavarossá teszi az esetet, mert ha pilóta nélküli gépről van szó, minek kellett ejtőernyő, ha pedig volt pilóta rajta, hol van most?)

Személyi sérülés nem történt, járművek rongálódtak meg. A rendőrség szerint a helyieknek nincs okuk idegeskedésre. Közben Andrej Plenković, horvát miniszterelnök a horvát tájékoztatás szerint már egyeztetett Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is.Thedrive.com szerint a roncsok alapján egy régi, szovjet gyártmányú Tu–141-es Sztrizs felderítő robotrepülő zuhanthatott le Zágrábban. Úgy tudni, kizárólag Ukrajna használ még ilyen, a használat után megsemmisülő gépeket. Mivel ez a robotrepülő akár 6000 méteres magasságban és 1100 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhat, megmagyarázhatja, miért tudott észrevétlenül átjutni Magyarország felett. Az egyik magyarázat szerint a kémrepülő meghibásodhatott és úgy került Ukrajnából Horvátországba. Persze ez csak egy lehetséges ok, a vizsgálatok folyamatban vannak.

 

Hirdetés
loading...