Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI INTIMITÁS Lehet újra bízni abban, aki egyszer már megcsalt? Pszichológus válaszol

Lehet újra bízni abban, aki egyszer már megcsalt? Pszichológus válaszol

Nincs a párunkon kívül még egy olyan ember, akivel szemben ennyire sebezhetővé válunk. Az intimitás legmagasabb fokát élhetjük meg vele fizikailag és lelkileg is. A kapcsolat akkor működik a legjobban, ha teljes a felek közötti bizalom.

De mi következik akkor, amikor az egyik fél elárulja a másikat? Persze, az ember szíve összeszorul, ahogyan a gyomra is. Azután?

Sokan azonnal felbontják a kapcsolatot, amikor kiderül a megcsalás ténye, de mi a helyzet azokkal, akik úgy döntenek, hogy továbbra is a párjuk mellett maradnak az árulás ellenére is? Meg lehet bízni abban az emberben valaha is úgy, mint egykor?

Pszichológusok szerint a válasz számos tényező függvénye…

Miért csalt az illető?

Jay Kent-Ferraro szerint az egyik legfontosabb kérdés egy sérült párkapcsolat következő lépését illetően, hogy kiderítsük, alapvetően mi vezette rá a csalásra az illetőt?

Van, hogy a megcsalásnak patológiás okai vannak, mint a nárcizmus, a szex függőség vagy a szociopátia. Egyéb motivációk közé tartozik a bosszúvágy vagy valaminek a szándékos szabotálása, például a kapcsolat egyéb okból sem működik.

Van, hogy az okok nem ennyire rosszindulatúak. Előfordulhat, hogy a megcsaló lelki krízisbe került és futó kalandba bocsátkozik. Olyasvalaki mellett talál vigaszt és örömfokozást, aki új és akitől különleges figyelmet kaphat, ahelyett, hogy őszintén vallana belső problémáiról bárkinek is.

Ha a megcsalás oka patológiás vagy párkapcsolati gond, akkor szinte biztos, hogy halálra van ítélve a dolog, viszont ha a megcsaló személyes lelki küzdelme, akkor a bizalom újra kiépíthető.

Az affér után…

Az elszenvedő alanynak szüksége van időre egy ilyen eset után, hogy rendezni tudja érzelmeit. A kapcsolat jövője szempontjából nagyon fontos, hogy ez idő alatt és ezután hogyan viselkedik a megcsaló. Számos árulkodó jel van arra, hogy a párnak még mindig van reménye.

Az egyik, hogy a megcsaló fél megbánta tetteit és felelősséget is vállal érte. A másik, hogy a megcsaló azonnal elvág minden kontaktot a harmadik féllel. Az is bíztató, ha a megcsaló teljesen őszinte a problémákat illetően, legyen az a párjával vagy önmagával kapcsolatos és arról is szó esik, hogy mire van szükség a továbblépéshez.

Az egyetlen út a bizalom újbóli kialakulásához, ha a felek abszolút őszinték tudnak lenni egymáshoz és az affér után is mindvégig azok maradnak. A kapcsolat minden egyes aspektusát illetően.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...