Kezdőlap AKTUÁLIS Leállt a Barátság kőolajvezeték – Megszólalt a MOL arról, meddig tartanak ki...

Leállt a Barátság kőolajvezeték – Megszólalt a MOL arról, meddig tartanak ki a hazai készletek

Hirdetés

Leállt a Barátság kőolajvezeték, mert a hírek szerint rakétatalálat érte az áramellátó rendszerét, a szivattyúk nem működnek, így üzemanyag sem érkezik Magyarországra. A Mol beszámolt arról, hány napra elegendő a készletük.

 

Hirdetés

Az M1 csatorna híradójának információi szerint rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz–ukrán határon, noha maga a vezeték nem sérült meg. Az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok – idézte az MTI a köztévét.

A fehérorosz határnál robbant rakéta miatt állt le a Barátság olajvezeték, ugyanis a szavattyúknak nincs áramellátásuk. A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni – közölte a magyar olajtársaság. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat behozni az országba – közölték az M1-en, s a 90 napos készlet miatt van elegendő idő arra, hogy ezt megszervezzék – mondták.

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, s elsősorban energetikai létesítményeket támadtak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapások estig folytatódhatnak. Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. „Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is” – írta Facebook-bejegyzésében a Magyar Távirati Iroda szerint.Emlékeztetőül: idén őssze az Északi Áramlat földgázvezetéket is támadás érte, így Európába nem érkezik orosz energiahordozó azon keresztül sem.

Szijjártó Péter: a kijevi nagykövetség folytatja működését

Újabb komoly támadás érte Ukrajna energetika infrastruktúráját, rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is; a kijevi nagykövetség folytatja működését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A miniszter elmondta, rossz, aggasztó hírek érkeztek az elmúlt órákban Ukrajnából. “Sajnos a háború nem csillapodik” – fogalmazott.Szijjártó Péter közölte: telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, akinek jelentése szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelését követően.

A nagykövetség és annak munkatársai épségben vannak, az áramellátás akadozik így az internet-szolgáltatás sem stabil – mondta el a miniszter.

Megjegyezte, napról napra felülvizsgálják a nagykövetség működésére vonatkozó döntést.

Szijjártó Péter közölte azt is, beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt közölte, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

 

Rakétatámadás érte Lengyelországot, két ember meghalt – összehívták a biztonsági tanács rendkívüli ülését

Hirdetés
loading...