Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Közleményt adott ki a NASA

Közleményt adott ki a NASA

Hirdetés

A NASA hivatalos oldalának legújabb bejelentése szerint a Nóva-kitörés – azaz a T Coronae Borealis csillagrendszer újraéledése – körülbelül 80 évente következik be, így 2024-ben ez egy életre szóló egyszeri megfigyelési lehetőséget nyújt a csillagászat iránt érdeklődők számára.

 

Hirdetés

A T Coronae Borealis, más néven a T CrB, utoljára 1946-ban robbant fel, és most a csillagászok szerint 2024 februárja és szeptembere között ismét meg fog történni a kitörés.

Általában a +10-es magnitúdójú T Coronae Borealis túlságosan halvány ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban a kitörés során a csillag fényessége hirtelen fel fog ugrani, elérve akár a +2-es magnitúdót is, ami hasonló fényességű lesz, mint a Sarkcsillag. A kitörés csúcspontján a T CrB néhány napig szabad szemmel, majd távcsővel körülbelül egy hétig lesz látható, mielőtt újra elsötétülne, valószínűleg újabb 80 évre.A T Coronae Borealis az Északi Korona csillagképben található, kis, félköríves ívvel a Bootes és a Herkules közelében. Amikor a kitörés bekövetkezik, a csillag „új” fényes csillagként fog megjelenni ezen a területen.Ez a visszatérő nóva csak egy a galaxisunkban található öt közül. A jelenség pontos oka a csillagrendszer kettős természetében rejlik, ahol egy fehér törpe és egy vörös óriás áll egymással kapcsolatban.

Amint a vörös óriás instabillá válik és kilökődik külső rétegeivel, a fehér törpe összegyűjti az anyagot, majd annak felmelegedése elindítja az elszabadult termonukleáris reakciót, melyet a Földről is látható nóvává alakulás követ.

Hirdetés