Kezdőlap AKTUÁLIS Közleményt adott ki a belügyminisztérium! Jön a vízhiány Magyarországon, az egész ország...

Közleményt adott ki a belügyminisztérium! Jön a vízhiány Magyarországon, az egész ország érintett

Hirdetés

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben.

A közlemény szerint a tartósan vízhiányos időszak alatt a gazdálkodók vízjogi engedély nélkül is használhatnak vizet öntözési célra, mindössze egy gazdálkodói bejelentés szükséges ehhez.

Hirdetés

Az intézkedés 30 napig érvényes, és a vízkészletjárulék megfizetését sem követelik meg. Ezen könnyítések célja, hogy a gazdák megfelelő vízgazdálkodással enyhíthessék a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásait.

A hidrometeorológiai viszonyok és előrejelzések alapján a NAK és a MAGOSZ már április elején kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai és a NAK megyei szervezeteinek jelzései szerint áprilisban Magyarország teljes területén vízhiányos állapot uralkodott a talajban.

Az elmúlt év során Európa-szerte sorra dőltek meg a havi melegrekordok, és a hosszútávú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat jeleznek előre. Ezen előrejelzések is alátámasztották a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét.

A közlemény részletezi, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználat magában foglalja a közvetlenül felszíni vízből történő vízkivételt, ideiglenes szivattyúállással.

Az öntözési célú vízhasználat legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség kijuttatását jelenti, 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre, legfeljebb egy hónap időtartamig.Az ilyen jellegű vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz – a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – írásban kell bejelenteni. A bejelentéshez csatolni kell a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is.

A NAK és a MAGOSZ hangsúlyozza, hogy a megfelelő tájékoztatás és felkészülés kulcsfontosságú a gazdálkodók számára.

A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése lehetővé teszi a gyors reagálást és a szükséges intézkedések meghozatalát, hogy minimalizálják az aszály okozta károkat.

Hirdetés