Kezdőlap EGÉSZSÉG A köszvényes ízületi gyulladás 3 jele + megelőzési lehetőségek

A köszvényes ízületi gyulladás 3 jele + megelőzési lehetőségek

Hirdetés

Biztosan hallottál már a köszvényről, ám ha szerencséd van, akkor nem tapasztaltad még soha, hogy mekkora fájdalmat tud okozni. A következőkben a tünetekről, az okokról és arról lesz szó, hogyan lehet megelőzni a hajdanán ‘királyok betegségének’ hívott egészségügyi problémát, ami napjainkban szép számmal szedi áldozatát.

Mi az a köszvény?

A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amely a vér megemelkedett húgysav szintje miatt alakul ki.

Hirdetés

A férfiak hajlamosak rá, mint a nők, ámbár ez nem jelenti azt, hogy a gyengébbik nem kaphatja meg, sőt, a menopauza után sokkal érzékenyebbek rá a hölgyek.

Azok, akik túlsúlyosak vagy elhízottak és magas vérnyomásuk van, sokkal hajlamosabbak rá, mint egészséges társaik. Ha valaki rendszeresen szed tiazid diuretikumokat (vízhajtó típus), akkor a kockázat még magasabb.

A köszvény oka

A vérben felhalmozódott húgysav durva kristályokat képez az ízületekben. A leggyakoribb hely, ahol ez megtörténik, a láb nagyujjának ízülete. Ezek a kristályok ingerlik az ízületi felszíneket és váltják ki a fájdalmat.

Egy köszvényes roham 3-10 napi is tarthat, a legfájdalmasabb pedig jellemzően az első nap. A köszvény egyszerre jellemzően csak egy ízületet érint.

A fellángolások orvosi kezelés, gyógyszerek nélkül is alábbhagyhatnak, de szinte biztos, hogy hónapokkal vagy évekkel később újra kialakulnak.

A köszvény tünetei

  • intenzív, hirtelen fellépő fájdalom az ízületben
  • érzékenység – az érintett ízület meleg és vörös is lehet
  • merevség és az ízület duzzanata

Hogyan előzhető meg a köszvény?

Az egészséges életmód a leghatásosabb módszer a köszvény megelőzésére és kezelésére is.

Ha hajlamos vagy a köszvényre az egészségügyi állapotod vagy a családi kórelőzmények miatt, akkor fontos, hogy alacsony purin tartalmú étrendet folytass, bizonyos ételek ugyanis emelik a húgysav szintjét a vérben.

Az elegendő mennyiségű szűrt víz fogyasztása esszenciális, hiszen ez segít kimosni a szervezetből a húgysavat.

Egy tanulmány szerint azok a személyek, akiket köszvénnyel diagnosztizáltak, 35%-kal kisebb eséllyel szenvedtek rohamot cseresznye vagy cseresznye kivonat fogyasztása után.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés