Kezdőlap AKTUÁLIS Kihirdették a rendeletet, ilyen változások jönnek a benzinkutakon

Kihirdették a rendeletet, ilyen változások jönnek a benzinkutakon

Magyarország benzinkutakat üzemeltetők és autósok számára hír érkezett, mely jelentős változásokat hoz az üzemanyag-értékesítő iparágban.

 

A kormány csütörtökön bejelentette egy rendelet elfogadását, mely értelmében 2024-től jelentősen megváltoznak a benzinkutakat terhelő adók és különadók.

A legfontosabb változás az, hogy a legnagyobb bevételű benzinkutak terhe egy friss kormányrendelet hatására 2024-től másfél százalékkal csökken. Ugyanakkor a kisebb benzinkutaknak jelentős terhet jelent majd a különadó, hiszen minden benzinkútnak egységesen 3 százalékos különadót kell majd fizetnie, leszámítva a legkisebb töltőállomásokat.A változások alapján az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű benzinkutak jövőre a mostani 0,15 százalék helyett hússzorosát, vagyis 3 százalékot kell majd fizetniük extraprofitadóként. A 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapú benzinkutak pedig az eddigi 1 százalék tripláját, vagyis 3 százalékot fizetnek majd.

Azonban az 100 milliárd forintnál nagyobb forgalmú benzinkutak terhe pontosan csökken, az eddigi 4,5 százalék helyett csak másfél százalékot kell majd fizetniük.

Ez a rendelet számottevően megváltoztatja a hazai benzinkutak jövőjét, különösen a kisebb üzemeltetők számára. Ezek a változások a mintegy 700 kis benzinkútnak jelentős terhet rónak majd, amelyek vidéki területeken jelentős forgalmat bonyolítanak a lakosság számára.

A kisebb benzinkutak alacsonyabb költségeken üzemeltek eddig, lehetővé téve az üzemanyag olcsóbb értékesítését. Az alacsonyabb árak voltak azok, amelyek vonzóvá tették számukra a vevőkörüket, és ezzel versenyelőnyben tartották őket a nagyobb üzemeltetőkkel szemben.Az ágazatban tevékenykedőknek tehát komolyan kell átértékelniük üzleti terveiket és elszámolniuk a költségeiket, mivel a kis benzinkutak jövője a friss rendelet alapján kérdésessé vált. Ugyanakkor a nagyobb társaságoknak a csökkenő teher miatt már alacsonyabb árréssel is versenyképesek lehetnek, így javulhat a helyzetük a piacon.

Ezek a változások ismételten rámutatnak a kormány adópolitikájának és az üzemanyagiparban betöltött szerepének fontosságára. A döntések hatásai nemcsak az üzemeltetőket, hanem az autósokat is érintik, akiknek az üzemanyagárakban is változásokra lehet számítani a következő években.

loading...