Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Kifizetteti családjával a karácsonyi vacsora költségeit – a hároméves unokának is fizetnie...

Kifizetteti családjával a karácsonyi vacsora költségeit – a hároméves unokának is fizetnie kell

Hirdetés

Aki december elsejéig nem utalja a kiírt összeget a bankszámlájára, attól a meghívást visszavonja, az ünnepi vacsora pedig az illető nélkül fog lezajlani – eléggé drasztikusan hangzik, de egy cseppet sem vicc. Való igaz, megtörtént eset – írja a DailyStar.

 

Hirdetés

Egy költségtudatos nagymama ugyanis minden évben előre „kiszámlázza” a családjának a karácsonyi vacsorát, sőt, még a hároméves unokáknak is ki kell pengetniük fejenként 2,5 fontot – már ha részt akarnak venni a vacsorán.

Caroline Duddridge, a 63 éves, ötgyermekes anyuka ragaszkodik ahhoz, hogy minden gyermeke (24 és 37 év közöttiek) és unokája banki átutalással fizesse ki a rá eső részt a vacsora költségeiből. Amennyiben ezt nem teszik meg – Caroline már novembertől ellenőrzi a kontóját –, akkor nézhetnek más karácsonyi program után. Pont.

Így is lehet készülődni ám az ünnepre, hogy konkrét feltételeket szabunk főként most, amikor a költségek minden eddiginél magasabbak.Caroline erre is tekintettel volt, ugyanis az eddigi évekhez képest idén „drágított” – két fiától fejenként 15 fontot (kb 7100 forint), a három lányától 10-10 fontot (fejenként kb 5000 forintot), az 5 év fölötti unokáitól 5-5 fontot (kb 2400 forintot), míg az 5 év alatti unokáitól fejenként 2,5 fontot (nagyjából 1200 forintot) fog kérni.

A nőknek azért „olcsóbb” a szolgáltatás, mivel ők részmunkaidőben dolgoznak és családjuk van, az élettársaknak pedig nem jár „kedvezmény”.

Duddridge asszony, aki egykor tanársegédként dolgozott, 2016-ban vezette be az immár hagyománnyá vált karácsonyi „szolgáltatást” – egy évvel azután, hogy a férje meghalt, és gyakorlatilag a felére csökkent a jövedelme. Valamilyen módon alkalmazkodnia kellett a havi 1000 fontos (durván 480 ezer forintos) özvegyi nyugdíjából való megélhetéshez, ezért döntött úgy, hogy nem finanszírozza a család karácsonyi menüjét, merthogy nincs miből.

„Mint sok anyuka és nagymama, akik mindig karácsonyi vacsorát készítenek, én sem bírtam volna elviselni az összes ajándék megvásárlásának és a teljes étkezés kifizetésének a költségeit” – magyarázta Caroline.

“Ez nem pénzhajhászás, egyszerűen csak ésszerű lépés a költségvetésben, és igazságosan eloszlanak a költségek az asztalnál ülők között. Elvárni, hogy egy személy fizesse ki az egész étkezést, és készítse el, takarítsa el, használjon fűtést és áramot, túl sok” – érvelt a nagymama.Egy családi összejövetelt rendelt el még 2016-ban, hogy bejelentse a karácsonyi vacsora új feltételeit.

“Nem engedem a késedelmes fizetést, és ezt a gyerekek is tudják” – fogalmazott. “Néhányan panaszkodnak a saját számláik és egyéb költségeik miatt, de én egyszerűen azt mondom nekik, hogy akkor maradjanak otthon. Mindenki fizet. Tudom, hogy sokan kritizálják majd a karácsonyi étkezésért való felszámítást, de engem nem zavar” – jelentette ki Caroline.

Természetesen, “az összeg, amit a vacsoráért felszámítok, tartalmazza az áramot is. Ez számomra nem kérdéses… ez az egyetlen járható út. Ha rajtam múlna, egy évtizedben csak kétszer lenne karácsony. Imádom a karácsonyt, de az összes költség és dráma körülötte kimerítő. Az én tervem biztosítja, hogy senki ne szembesüljön karácsony utáni pénzgondokkal” – állítja magabiztosan a nagyi.Azért cserébe, hogy Caroline pénzt számít fel a vacsoráért, a család minden tagja beleszólhat abba, hogy mi szerepeljen a menüben, amely mindig tartalmaz bort, üdítőket, a főfogást, pudingot, sajtot és diót. Miután elköltötték a finom falatokat, mindannyian együtt ülnek le, hogy megnézzék, ami idáig a királynő beszéde volt, idén pedig a király beszéde lesz – ez is része a család karácsonyi rituáléjának.

Hirdetés