Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadták a riasztást – Ha téged is hívnak ezzel kapcsolatban, ne tedd...

Kiadták a riasztást – Ha téged is hívnak ezzel kapcsolatban, ne tedd meg!

Hirdetés

Az internetes csalások egyre gyakoribbak és egyre kifinomultabbak, ezért fontos, hogy mindenki óvatos legyen online tevékenységei során.

 

Hirdetés

Most a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) figyelmeztet az Anydesk nevű programmal kapcsolatos csalásokra, amelyekkel áldozatoktól próbálnak meg információkat lopni és pénzt kicsalni.

Az NVSZ hivatalos Facebook-oldalán közzétett figyelmeztetés szerint az Anydesk nevű programot használják a csalók arra, hogy teljes hozzáférést szerezzenek az áldozatok számítógépéhez vagy mobiltelefonjához.A csalók azt állítják, hogy az Anydesk egy vírusírtó alkalmazás, azonban valójában ez egy olyan program, amely lehetővé teszi a távoli hozzáférést a számítógéphez.

Az NVSZ kiemeli, hogy soha ne telepítsük az Anydesk programot senki kérésére, és mindig legyünk óvatosak, ha ismeretlenek hívást tesznek, amelyek ilyen típusú programokat próbálnak letöltetni velünk.

A portál beszámol arról, hogy az NVSZ által kiemelt árulkodó jelek között szerepel, ha a hívás során nem kérhető visszahívás, erőszakosan tesznek fel kérdéseket, sürgetik az intézkedést, vagy csak rövid időt hagynak a cselekvésre.Emellett gyanús lehet, ha a hívó fél nem rendelkezik az áldozat banki adataival, mégis kér bankszámla- vagy bankkártyaadatokat, illetve képernyőfotót vagy más információt kér az elérhető egyenlegekről.

A csalók gyakran arra hivatkoznak, hogy az áldozat védelme érdekében azonnali letöltést kérnek egy applikációhoz, vagy kódokat kéreznek, amelyekkel pénzt próbálnak lopni az áldozatoktól.

Az online biztonság érdekében mindig fontos marad az óvatosság és a körültekintő magatartás az ismeretlen forrásokból érkező hívások vagy üzenetek esetén. Vigyázzunk egymásra és szólítsuk fel ismerőseinket is az ilyen típusú csalásokra való figyelemre!

Hirdetés