Kezdőlap AKTUÁLIS Két megyében TILALOM lép életbe – Ha itt élsz, erről jobb ha...

Két megyében TILALOM lép életbe – Ha itt élsz, erről jobb ha tudsz

Hirdetés

Az elmúlt napok extrém hőhulláma és az alacsony páratartalom jelentősen megnövelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdettek ki – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

 

Hirdetés

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű és közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem hullott elegendő csapadék ahhoz, hogy a felszíni biomassza szintjét elérje.

A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, emellett magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye.

Az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzések szerint továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet és számos napsütéses óra várható.


Tűzgyújtási Tilalom

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. június 20-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A Nébih fokozott elővigyázatosságot javasol a lakosságnak: a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, ugyanis azok felgyújthatják az útmentén található növényzetet. Ezenfelül belterületen is tartózkodjanak a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok akár több száz méterre is tüzet okozhatnak.

Részletes Szabályok

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani.

A korlátozás ideje alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról további információkat a www.erdotuz.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Felhívás a Lakosság Felé

A hatóságok kiemelten kérik a lakosságot, hogy a jelenlegi időszakban különösen ügyeljenek a tűzgyújtási szabályok betartására.

A kisebb tűzesetek is könnyen katasztrófává fajulhatnak, ami nemcsak az erdők élővilágát, hanem a környező települések biztonságát is veszélyezteti.A Nébih és a katasztrófavédelmi hatóságok együttműködése célja, hogy megelőzzék a természeti katasztrófákat és biztosítsák a lakosság védelmét.

Kérjük, mindenki tartsa be a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó szabályokat, és figyeljen környezetére, hogy közösen megőrizhessük erdeinket és természeti értékeinket.

Hirdetés