Kezdőlap EGÉSZSÉG Kávé után gyakran kell wc-re menned? Ez áll a háttérben!

Kávé után gyakran kell wc-re menned? Ez áll a háttérben!

Hirdetés

Vannak, akiknek a kávé többet jelent egy koffein bombánál. Az emberek 30 százaléka megissza a reggeli kávéját, és elindul oda, ahova a király is gyalog jár. Ha te is közéjük tartozol, talán kíváncsi vagy arra, miért van ez így.

 

Hirdetés

Sokan a koffein hatásának tulajdonítják a dolgot, hiszen egy csésze feketében ez az összetevő található. De gondoljunk csak bele: a kólának nincs ilyen hatása.

Sőt, több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a koffeinmentes kávénak is hashajtó hatása van.

Tudósok arra jöttek rá, hogy a koffein serkenti a vastagbél működését, ezáltal a szervezet jóval gyorsabban szabadul meg a bélsártól. A fizikai mechanizmussal eddig is ismert volt, de azt nem tudtuk, mi idézi elő.Elképzelhető, hogy a kulcs a kávé savtartalma: a kávénak ugyanis van egy összetevője, a klorogénsav (CGA), aminek köszönhetően a gyomorsav szint megemelkedik. Lehetséges, hogy a magasabb savszint arra készteti a gyomrot, hogy a szokásosnál gyorsabban ürítse ki a megemésztett táplálékot.

A kávé egyik összetevője pedig az emésztést serkentő hormonok előállítását stimulálhatja, ezáltal a belek mozgását gyorsítja fel. Egyelőre nem tisztázott, a kávé több száz kémiai összetevője közül melyik idézi elő ki ezt a hatást.

Nem érzel késztetést, miután megittál egy csésze feketét? Nos, a koffein csak az emberek 30, más becslések szerint 40 százalékára van hashajtó hatással. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a kávé emésztést serkentő hatása idővel csökken, a szervezet hozzászokik. Tehát ha több kávét iszunk, nem feltétlenül kell többször mosdóba mennünk.

Hirdetés