Kezdőlap AKTUÁLIS Júliustól lépnek életbe az új szabályok Magyarországon, sokan nem tudnak róla, de...

Júliustól lépnek életbe az új szabályok Magyarországon, sokan nem tudnak róla, de KÖTELEZŐ

Hirdetés

Az elektromos rollerek bérlésének költségei várhatóan emelkedni fognak, mivel ezek a járművek elérik azt a súlyhatárt, amely szerint már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell rájuk kötni.

 

Hirdetés

Ivanov Máté, az egyik hazai rolleres szakbolt munkatársa a CashTagnek nyilatkozott erről. Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz szakértője szerint itt volt az ideje a szabályozásnak, míg Kárpáti András, a Jövő Mikromobilitási Szövetség elnöke hangsúlyozta a biztosítás fontosságát.

A Magyar Biztosítók Szövetsége két héttel ezelőtt közölte, hogy július közepétől számos mikromobilitási eszközre, beleértve az elektromos rollereket, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni.

Ez a szabályozás 2024. július 16-tól lép életbe. A szabályozás részletei szerint a járműveket három nagy csoportba sorolják: amelyekre kötelező biztosítást kell kötni, amelyekre nem, és amelyeknél a gépjármű jellemzőitől függ a biztosítás szükségessége.Németh Péter kifejtette, hogy az elektromos rollerek megjelenése óta problémát jelent a forgalomba való beillesztésük és a biztosítási rendszerbe való integrálásuk. „Most úgy néz ki, hogy megszületett egy olyan rendelet, ami a biztosítás részét rendezi.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos kategóriákra, súlyokra és teljesítményekre vonatkozóan kötelező felelősségbiztosítást kell kötni” – mondta Németh, hozzátéve, hogy a KRESZ változásaira még várni kell.

Kárpáti András, a Jövő Mikromobilitási Szövetség elnöke, szerint elemi fontosságú, hogy mindenki, aki járművel részt vesz a közlekedésben, rendelkezzen biztosítással.

“A mikromobilitási eszközök szerepe és száma folyamatosan nő, nemcsak Magyarországon, hanem a világ összes nagyvárosában. Ebből a szempontból mindenképpen üdvözlendő, hogy szabályozói oldalról is elkezdik ezt támogatni” – mondta Kárpáti.

Ivanov Máté, egy hazai rolleres szakbolt munkatársa elmagyarázta, hogy pontosan milyen járművekre kell majd biztosítást kötni júliustól.“A 25 km/h tervezési sebességet meghaladó rollerekre minden esetben szükség lesz biztosításra, illetve a 25 kilogramm nettó tömeget meghaladó és 14 km/h maximális sebességet meghaladó járművekre.

A mi vásárlóink kétharmada továbbra is a kisebb kategóriát vásárolja, amire nem lesz szükség biztosításra” – mondta Ivanov. Hozzátette, hogy örül a szabályozásnak, mivel így jobban vizsgálhatóak lesznek a balesetek.

A biztosítók várható reakcióiról beszélve Ivanov hangsúlyozta, hogy a kötelező biztosítás bevezetése joggal szúrhatja az emberek szemét, mivel a rollerek gyakran közlekednek szabálytalanul.

“Fontos, hogy a kötelező felelősségbiztosítás alá bevonják a rollereket, és az is, hogy a KRESZ kiterjedjen rájuk. Sok baleset történik, melyeket így jobban lehet majd vizsgálni” – mondta.A szabályozás és a biztosítás bevezetése várhatóan növeli majd a bérelhető elektromos rollerek költségeit, azonban ez a lépés szükséges ahhoz, hogy a közlekedés biztonságosabbá váljon és a balesetek száma csökkenjen.

Hirdetés