Kezdőlap AKTUÁLIS Jó hírt kaptak a katások! Új rendelettel segít a kormány

Jó hírt kaptak a katások! Új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.

 

Így 15 százalék lesz a fizetendő adó mértéke – közölte a Pénzügyminisztérium kedden, miután megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

A kormány arra számít, írja a 444, hogy az egyéni vállalkozók az átalányadózásra, a cégek a kisvállalati adóra, az előadóművészek pedig az ekhóra térhetnek át.

A most megjelent rendelet eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében, írják.

Hozzátették: a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel

könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Hangsúlyozták: a katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet a Pénzügyminisztérium szerint.

Emlékeztettek, hogy a minisztérium adatai szerint tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de arra számítanak, hogy szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Az ekhót normál foglalkozás mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése.

Viszont, ha például ha egy zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint, írják.

loading...