Kezdőlap AKTUÁLIS Jó hír a katásoknak! Rengeteg pénz ütheti a markukat, sokan nem tudnak...

Jó hír a katásoknak! Rengeteg pénz ütheti a markukat, sokan nem tudnak erről!

Hirdetés

A jelenlegi szabályozás szerint a katásoknak nem jár a családi adó- és járulékkedvezmény, lévén a kata nem számít sem szja-nak, sem járuléknak.

 

Hirdetés

Azoknak viszont, akiknek szeptembertől más adózási formát kell találniuk, és egyben családosok, a választott új adózási formákban (átalányadózás, egyéni vállalkozói, stb.) már elérhetővé válik a családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésének lehetősége.

Ez a lehetőség természetesen januárig visszamenőleg megilleti majd őket.

Az 24.hu cikkében közölt indoklás szerint: függetlenül attól, hogy az év első nyolc hónapjában nem voltak jogosultak katásként a családi kedvezményre, a hátra lévő négy hónapra akár az egész évi családi kedvezmény jár nekik, ha van annyi szja-köteles jövedelmük.Ennek az az oka, hogy a családi kedvezménynél nem kell arányosítani, ha valaki nem az egész évben szerzett szja-köteles jövedelmet.

Maga a NAV úgy rendelkezik erről, hogy a családi kedvezmény nem csak azokra a hónapokra jár, amelyekben valaki munkaviszonnyal rendelkezett.

(De a munkaviszonyt helyettesíthetjük más szja-köteles jövedelemmel is.) A családi kedvezményt ezeknek megfelelően minden olyan hónapra érvényesíteni lehet, amelyben  • a kedvezményezett eltartott után valaki családi pótlékra jogosult,

  • vagy a családi pótlékra saját jogán jogosult,

  • vagy rokkantsági járadékban részesül,

és mindez független attól, hogy meddig állt fenn a munkaviszony. A családi kedvezményt a teljes évi összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni személyi jövedelemadó, valamint – családi járulékkedvezményként – a társadalombiztosítási járulék összege terhére lehet érvényesíteni – írja a 24.hu.Három gyermek esetén 800 ezer forint is visszajárhat, amit a 24.hu szakértője össze is vetett az idei maximális szja-visszatérítés 809 ezer forintos összegével. Ha nincs ennyi gyerek, vagy jövedelem, akkor csökkenhet a visszaigényelhető adó és járulék.

Hirdetés