Kezdőlap AKTUÁLIS Itt az új gáztörvény – Fontos változások lépnek életbe Magyarországon

Itt az új gáztörvény – Fontos változások lépnek életbe Magyarországon

A PB-gázpalackokra vonatkozó törvény nagyban változik, ugyanis a 11,5 kg töltettömegű gázpalackokat kivezetik.

A lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat, mert úgyse működtek, de bármikor vissza is vezethetik. Az „ellátásbiztonság” érdekében addig is a PB-gázpalackok forgalmazását külön energiahivatali engedélyhez kötnék.

„A 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik” – így indokolta Németh Szilárd az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosító javaslatát, ami ugyanakkor módosítja a földgázellátásról és a bányászatról szóló törvényt is.

A kormány korábban hatósági árat vezetett be a 11,5 kg-os PB-gázakra, amit rögzített áron, 5175 Ft-rt lehetett megvásárolni. Emiatt több gyártó kezdett el kisebb, 10,9 kg-os palackokat forgalmazni, már-már 7-8 ezer forintos áron.A hagyományos (11,5kg-os) palackokból már 2022 tavaszán hiánycikk volt. Mindez kihatással volt a háztartásokra is, sok helyen ugyanis, ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, palackos megoldást alkalmaznak.

A rezsibiztos Facebookra töltött fel egy fotót:

 
„A szektor ellátásbiztonságának megőrzése és fogyasztóvédelmi szempontok érvényesítése érdekében (…) a 11,5 kg-os töltettömegű PB-gáz palackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árak kivezetésre kerülnek.”

loading...