Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a nagy meglepetés – Ennyi lesz a pedagógusok bére

Itt a nagy meglepetés – Ennyi lesz a pedagógusok bére

Hirdetés

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter optimista kilátásokat festett a tanárok béremelése terén, hangsúlyozva, hogy akár a bruttó 700 ezer forintos átlagbért is elérhetik 2025-re, amennyiben megérkeznek az uniós pénzek.

 

Hirdetés

A miniszter a Blikk politikai-közéleti műsorában osztotta meg ezt a nézetét, rámutatva arra, hogy az uniós források a napokban megjelentekhetnek. Ezen forrásokból 2022 elejére 72 százalékos, később pedig a diplomás átlagbér 80 százalékát elérő béremelés valósulhat meg.

Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szkeptikus marad az optimista kijelentésekkel kapcsolatban. Nagy Erzsébet, a szakszervezet képviselője kifejezte aggodalmát a kormány eddigi cselekedetei kapcsán.

Szerinte hiányzik a költségvetésből a béremelés fedezetének látható nyoma, és emellett megkérdőjelezte, hogy az uniós forrásokból mennyi kerül valóban a tanárok béreinek emelésére.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás, szintén óvatosan fogadta Gulyás Gergely kijelentéseit. Totyik úgy véli, hogy ha az uniós pénzek meg is érkeznek, a kormány nem feltétlenül fordítja majd azokat a tanárok béremelésére.

Totyik Tamás hangsúlyozta, hogy a kormánynak már most is lenne lehetősége a béremelésekre, és a jelenlegi 10 százalékos bértömegnövelési tervezet nem elegendő, különösen az inflációs körülmények figyelembevételével.

A szakszervezetek tehát fenntartásokkal követik a kormány ígéreteit, és határozottabb intézkedéseket várnak a tanárok béremelése terén.

Hirdetés